Foto: PantherMedia/Scanpix
Mācības Latvijas skolās uzsāk arvien jauni patvēruma meklētāji, taču svešzemju jaunieši skolās nonāk praktiski bez jebkādām latviešu valodas zināšanām un stundas apmeklē, kad pašiem ir noskaņojums, svētdien vēstī raidījums "LNT Ziņas".

No visiem desmit skolā ejošajiem patvēruma meklētājiem divi izglītojas Zaķumuižas pamatskolā, pieci Rīgas Raiņa 8.vakara vidusskolā, vēl trīs pirms nedēļas sāka mācīties Rīgas 93. vidusskolā. Patlaban mācībām tur pieteikti vēl arī septiņi citi patvēruma meklētāji.

Ali un Fahims Rīgas Raiņa 8. vakara vidusskolu apmeklē kopš septembra. Mācību stundas sākumā pasniedzēja jauniešiem dod individuālu darbu. "Kad parādīju kādus piemērus, sākumā nekas nenotika, tagad jau sāk parādīties pareizi atrisinājumi," LNT ziņu raidījumam atklāj matemātikas skolotāja Gundega Bigestāne.

Pirmā neizpratne gan pasniedzējiem, gan pašiem ārzemniekiem bija par rakstību no kreisās uz labo pusi, jo viņiem ierasts rakstīt otrādi. Grūtības sagādā arī komunikācija - jaunieši pagaidām latviski nesaprot. Arī angļu valodas zināšanas esot vājas. Lai sazinātos, puiši viens otram pārtulko jautājumus.

Puiši apgalvo, ka vēloties iemācīties latviešu valodu, taču pagaidām vārdu krājums ir trūcīgs.

Lai atvieglotu pedagogu darbu, Latviešu valodas aģentūra izstrādājusi daudz dažādu palīgmateriālu, kā svešzemju skolēniem palīdzēt apgūt latviešu valodu. Interesenti var iziet arī piecu dienu paplašinātu kursu.

Runājot par patvēruma meklētāju apmācīšanu, Raiņa vidusskolas direktors Juris Šmits raidījumam pauž, ka šiem mērķiem piešķirtais papildus atalgojums ir neadekvāts. Kamēr bērns nav ieguvis bēgļa vai alternatīvo statusu, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) par katru bērnu maksā 133 eiro. "No tā ir jāsamaksā darba devēja nodokļi, līdz ar to tas, ko es rakstu skolotājam, ir 98 eiro ar kapeikām. Tā ir tā alga uz papīra, ko mēs saucam, no kuras ir jāatrēķina darba ņēmēja sociālais nodoklis, ienākuma nodoklis, līdz ar to tur sanāk 60 ar kapeikām eiro mēnesī uz visiem skolotājiem, kas šajās klasēs strādā. Tātad papildus skolotājs saņem 6-10 eiro mēnesī," norāda Rīgas Raiņa 8. vakara vidusskolas direktors.

Kārtību par piemaksām nosaka Ministru kabineta noteikumi. Iepriekš tie bijuši 97 eiro mēnesī, bet šogad tie ir 133 eiro. Savukārt pēc statusa iegūšanas finansējumu turpmāk jānodrošina attiecīgajai pašvaldībai un tas sarūk vēl vairāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!