Foto: F64
Otrdien, 18. oktobrī, Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa lems, vai elektroniskajā uzraudzībā pirms laika atbrīvot par savas sievas Ellas Ivanovas slepkavību notiesāto Igoru Ivanovu, liecina ieraksts Tiesu informācijas sistēmā.

Ellu Ivanovu savas privātmājas pagalmā Rīgas rajona Garkalnes pagasta Baltezerā nošāva naktī uz 2008. gada 7. janvāri. Prokuratūra vēlāk cēla apsūdzības četriem vīriešiem – nelaiķes vīram Ivanovam, uzņēmējam Ludvigam Antonovam, Vitālijam Mamedovam un Asifam Handžanovam, kurš tika attaisnots.

Prokuratūras ieskatā ideja nogalināt sievu radusies Ivanovam, noziegumu izplānojis Mamedovs, bet izpildījis Antonovs, savukārt Handžanovs šo slepkavību atbalstījis, ar automašīnu aizvedot Antonovu uz nozieguma vietu. Neviens no apsūdzētajiem savu līdzdalību Ivanovas slepkavībā neatzina.

Lieta tiesā nonāca 2009. gada 27. martā un 2009. gada 30. decembrī tika izskatīta pēc būtības. Par Rīgas apgabaltiesas lēmumu tika iesniegtas vairākas apelācijas sūdzības un apelācijas protests, tāpēc lieta nonāca apelācijas instances tiesā. Arī tās pasludināto spriedumu lietas dalībnieki pārsūdzēja, tāpēc lieta nonāca Augstākās tiesas Senātā.

Kasācijas instances tiesa apsūdzētajam Ivanovam piesprieda brīvības atņemšanu uz 12 gadiem un sešiem mēnešiem, Antonovam – 14 gadu un sešu mēnešu brīvības atņemšanu. Savukārt Mamedovam tiesa piesprieda desmit gadu un sešu mēnešu cietumsodu. Ivanovam, Antonovam un Mamedovam tika noteikta arī policijas kontrole uz trim gadiem.

Tiesas spriedums vienā tā daļā stājās spēkā 2013. gada 27. septembrī un daļā – 2014. gada 1. septembrī, liecina ieraksts Tiesu informācijas sistēmā.

Apsūdzētais Igors Ivanovs Centrālcietumā ir pavadījis divas trešdaļas no viņam piespriestā cietumsoda. Viņš izteicis vēlmi tikt nosacīti pirmstermiņa atbrīvotam no cietuma un pāriet elektroniskajā uzraudzībā.

Foto: LETA

Laikraksts "Diena" iepriekš vēstīja, ka Ivanovs izteicis vēlmi ar elektronisko aproci ap kāju mitināties tajā pašā privātmājā Baltezerā, kur teju pirms deviņiem gadiem tika nošauta viņa sieva.

Laikraksts vēstīja, ka Valsts policija, Ieslodzījuma vietu pārvalde un Valsts probācijas dienests rīkojuši kopīgas sanāksmes par rīcību gadījumā, ja tiesa apmierinātu Ivanova lūgumu un viņš pirms laika izkļūtu no cietuma elektroniskajā uzraudzībā.

No sanāksmē pārrunātā izrietot, ka domas iesaistītajām iestādēm dalās. Ja tiesībsargājošās institūcijas bažījas par iespējamām negatīvām sekām, tad Valsts probācijas dienesta priekšnieks Mihails Papsujevičs laikrakstam paudis, ka elektroniskajā uzraudzībā esošajiem pat ir vēlams meklēt darbu un demonstrēt gatavību integrēties sabiedrībā, izrauties no kriminālās pasaules.

Par elektroniskās uzraudzības sistēmas piemērošanu gala lēmumus ir tiesai.

Iepriekš Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure pauda viedokli, ka jaunā norma, kas ļauj ieslodzītajiem pretendēt uz izkļūšanu no cietuma elektroniskajā uzraudzībā, nebija jāattiecina uz tā dēvētajiem smagajiem pantiem par slepkavībām, to organizēšanu vai pasūtīšanu. Spure uzskata, ka norma pēc būtības paredzēta ieslodzītajiem, kas izcieš sodu par ekonomiskajiem noziegumiem.

Ieraksts Tiesu informācijas sistēmā liecina, ka Ivanova lūgumu 18. oktobrī plkst. 12 skatīs tiesnesis Mārtiņš Tupureins.

Valsts probācijas dienestā portāls "Delfi" noskaidroja, ka laikā no 2015. gada 1. jūlija līdz šā gada 7. oktobrim kopumā no Ieslodzījumu vietu administrācijas saņēmis 274 pieprasījumus par personām, kuras pretendē uz nosacītu pirms termiņa atbrīvošanu no soda izciešanas ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu.

Līdz 11. oktobrim notikušas 177 tiesas sēdes, kurās pieņemts lēmums atbrīvot vai neatbrīvot personu un piemērot tai elektronisko uzraudzību. Par 88 personām tiesas pieņēmušas negatīvu lēmumu, bet par 76 personām pieņemti pozitīvi lēmumi personas pirmstermiņa atbrīvošanu elektroniskajā uzraudzībā.

Par 13 personām pieņemts cita veida lēmums. Dienests skaidro, ka šajos gadījumos persona lūgusi neizskatīt viņas iesniegumu un tiesa pieņēmusi lēmumu izbeigt tiesvedību.

Dienests no 2015. gada 1. jūlija līdz šā gada 7. oktobrim 76 personām īstenojis elektronisko uzraudzību. Trim no šīm personām dienests lūdzis tiesu tomēr mainīt lēmumu un izpildīt neizciesto soda daļ. Šīs personas turpina soda izciešanu ieslodzījuma vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!