Foto: Saeimas administrācija

Partijas "Vienotība" Saeimas frakcijas deputāti trešdien, 28. septembrī, izskatīšanai Saeimā iesniedza grozījumus likumā, kas paredz apvienot Valsts ieņēmuma dienesta (VID) Finanšu policiju un Muitas policiju, portālu "Delfi" informēja partijas preses sekretāre Laila Timrota.

Jau vēstīts, ka 22. septembrī Saeimas deputāti pirmajā lasījumā noraidīja grozījumus likumā par VID un Kriminālprocesa likumā, kur bija iekļauta arī iecere izveidot vienotu izmeklēšanas iestādi. Daļa "Vienotības" deputātu balsojumā bija pret, bet daļa atturējās.

Paziņojumā presei "Vienotība" uzsver, ka abu VID izmeklēšanas iestāžu veiktie uzdevumi pārklājas. Lai mazinātu izmeklēšanas iestāžu skaitu un veicinātu VID uzdevumu efektīvu izpildi, partijas priekšlikums ir izveidot vienotu iestādi – Nodokļu un muitas policiju.

Lai gan "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa iepriekš apstiprināja, ka partija atbalsta izmeklēšanas iestāžu apvienošanu, Saeimas skatītos likuma grozījumus kopumā viņa nodēvēja par brāķi. Grozījumi Krimināllikumā paredzēja to, ka VID Finanšu policijas pārvaldes Iekšējās drošības daļa tiks pakļauta VID ģenerāldirektoram.

"Vienotība" pret šo priekšlikumu iebilda, norādot, ka tādā gadījumā VID ģenerāldirektors vadīs abu dienestu darbu un iestādei būs jāizmeklē pašai savi pārkāpumi, kas rada korupcijas riskus, jo nevar tikt nodrošināta objektīva izmeklēšana.

"Vienotības" rīcību asi kritizēja pārējās koalīcijas partijas. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, komentējot iepriekšējo deputātu balsojumu, izteicās, ka partneri, paskatoties uz reitingiem, varētu kļūt nervozi un gribēt izcelties.

Savukārt Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars "Vienotības" rīcību, neatbalstot grozījumus, nosauca par "destruktīvu", pieļaujot, ka tā varētu būt saistīta ar vēlmi saglabāt ietekmi VID.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!