Foto: PantherMedia/Scanpix
Kiberjaunsardzes veidošana ieguvusi konkrētākas aprises, jo noslēdzies iepirkuma konkurss par kiberjaunsardzes apmācības programmas un metodikas izstrādi, kurā kā vienīgais pretendents uzvarējis igauņu uzņēmums "BHC Laboratory".

Kā informēja Aizsardzības ministrijā, kiberjaunsardzes apmācības programmas, metodikas izstrāde un ieviešanas atbalsta nodrošināšana valstij izmaksās 34 710 eiro.

Informācija ministrijas mājaslapā liecina, ka tiesības izstrādāt apmācību programmu un metodiku ieguvis igauņu uzņēmums "BHC Laboratory", kas piedāvājis to izdarīt par 34 710,74 eiro. Konkursā šis bijis vienīgais pretendents.

Kiberjaunsardzes konceptā teikts, ka moderno tehnoloģiju laikmets, kad ikdienas sadzīve, nacionālā un starptautiskā politika aizvien biežāk norit tieši virtuālā telpā, ir devis jaunas iespējas sabiedrības izaugsmei un attīstībai, taču tajā pašā laikā jaunā vide prasa pielāgoties tās specifikai un attiecīgajiem drošības izaicinājumiem.

Lai audzētu Latvijas iedzīvotāju zināšanas un prasmes par savu un valsts drošību un aizsardzību kibertelpā, valstī tiek veidota programma jauniešiem Jaunsardzē, proti, kiberjaunsardze. Tās mērķis ir veicināt jauniešu zināšanas un prasmes izmantot virtuālo telpu un rīkus atbildīgi un droši, iekļaujot tajā kritiskās domāšanas, patriotiskas audzināšanas un ētiskas uzvedības principus.

Kā uzsver Aizsardzības ministrija, informācijas tehnoloģiju (IT) jomā kā Latvijā, tā pasaulē ir liels speciālistu un profesionāļu trūkums. Latvijā ir sāktas vairākas iniciatīvas gan valsts, gan privātajā sektorā, lai sekmētu jauno IT talantu izaugsmi, taču kiberjaunsardzes mērķis ir izglītot un sagatavot jauniešus tieši IT drošības jomā, lai liktu pamatus nākotnes IT lietotāju un profesionāļu paaudzei, kas savā sadzīvē vai profesijā būtu drošas, atbildīgas un ētiskas virtuālās vides lietotāji vai veidotāji.

Kiberjaunsardze var veicināt jauniešu ievirzi kādā no profesijām saistītām ar IT drošību kā auditori, drošības testu veicēju, informācijas sistēmu drošības pārziņi un ētiskie hakeri jeb pētnieki, taču tie var būt arī jebkuru citu nākotnes profesiju pārstāvji vai arī tikai virtuālās vides lietotāji - bet ar izpratni par riskiem, atbildīgu rīcību, ētiku un drošības pamatprincipiem.

Kiberjaunsardzes koncepts idejiski balstās kiberaizsardzības vienības modelī, kurā šobrīd ir apvienoti publiskā un privātā sektora IT drošības speciālisti. Arī kiberjaunsardzes dalībnieki tiktu audzināti patriotiskā garā un izglītoti par to, kā viņu zināšanas un spējas var būt noderīgas, lai stiprinātu drošību un aizsargātu sevi, sabiedrību un valsti kibertelpā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!