Foto: LETA

Jau šoruden sāksies sešus miljonus eiro vērti renovācijas darbi Jelgavas pilī, informēja Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) pārstāve Lana Janmere.

Šodien LLU tika parakstīts līgums ar darbu veicējiem par Jelgavas pils energoefektivitātes paaugstināšanas un fasādes atjaunošanas darbiem. Tos turpmāko četru gadu laikā atbilstoši iepirkuma procedūras rezultātiem veiks pilnsabiedrība "PST un ARMS". Ar uzņēmumu noslēgts līgums par 5 998 680 eiro.

"Šodien Jelgavas pilij ir vēsturisks brīdis, jo vienojamies ar būvdarbu veicējiem par pils energoefektivitātes paaugstināšanas un fasādes atjaunošanas pasākumiem. Tik nozīmīgi ieguldījumi pilī nav bijuši kopš pagājušā gadsimta, kad tai tika mainīts jumts. Sagaidām, ka uz Latvijas valsts simtgades jubileju un Jelgavas pils 280. jubileju varēsim parādīt jau pirmos renovētos pils spārnus –dienvidu un austrumu fasādes," līguma parakstīšanas brīdī teica LLU rektore Irina Pilvere.

Plānots, ka jau šoruden sāksies darbi pils dienvidu spārnā un kā pirmo mainīs ventilācijas sistēmu. Logu nomaiņa un fasādes sakārtošanas sekos pēc tam. Nākamais, kurā secīgi sāksies projektā paredzētie darbi, būs pils austrumu spārns.

Remontdarbu laikā LLU darbs un studiju process netiks pārtraukts, uzsver augstskolā.

Uzņēmumu iebildumi aizkavējuši Jelgavas pils energoefektivitātes paaugstināšanu un fasādes renovāciju.

Taču vēlāk, izvērtējot būvnieku pieteikumus atkārtoti, LLU kā energoefektivitātes paaugstināšanas un fasādes renovācijas veicēju izvēlējās jau iepriekš par uzvarētāju atzīto personu apvienību "PST un AKS", liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Ziņots arī, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija finansējumu pils atjaunošanai izsniegusi projektā "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana valsts nozīmes aizsargājamos arhitektūras pieminekļos". Apstiprinātā projekta mērķis ir valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa energoefektivitātes uzlabošana. Tādējādi Jelgavas pilī tiks veikta logu un durvju nomaiņa, bēniņu siltināšana, atjaunota ēkas fasāde un ventilācijas sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!