Foto: Tieslietu ministrija
Liepājas pilsētas būvvaldē iesniegts jaunā vērienīgā cietuma būvprojekts, taču jau tagad zināms, ka cietuma būvniecība netiks pabeigta iepriekš plānotajā termiņā – 2018. gada nogalē, bet tikai 2019. gadā. Būvdarbus vēl neizsludinātā konkursa uzvarētājs varētu sākt vien 2017. gada februārī, un arī tikai tad, ja konkursa rezultātus neviens neapstrīdēs.

Portāls "Liepājniekiem.lv" jūlija vidū vēstīja, ka Tieslietu ministrija jūnijā bija paredzējusi slēgt līgumu ar Tiesu namu aģentūru par jaunā cietuma Liepājā būvdarbu organizēšanu, tomēr mēneša laikā līgums neesot noslēgts un būvniecības process nav pavirzījies uz priekšu. Šķēršļus tālākajam procesam toreiz radīja fakts, ka ministrija būvprojektu Liepājas pilsētas būvvaldē bija iesniegusi nepilnā sastāvā, un šī iemesla dēļ būvvalde to nevērtēja. Tieslietu ministrija toreiz portālam uzsvēra, ka savlaicīgi sākts darbs arī pie jaunā cietuma būvniecības nodrošināšanas risinājumiem, lai jaunā cietuma būvniecību sāktu nekavējoties pēc projektēšanas.

Lai organizētu un uzraudzītu jaunā cietuma būvniecības procesu līdz pat tā nodošanai ekspluatācijā, Tieslietu ministrija nolēma piesaistīt Tiesu namu aģentūru.

Skaidrojot pašreizējo būvniecības procesa virzību, Tieslietu ministrijas preses pārstāve Laila Ivulāne portālam "Delfi" sacīja, ka ministrija 29. jūnijā noslēgusi plānoto līgumu ar VAS "Tiesu namu aģentūra" par jaunā cietuma būvdarbu organizēšanu. Līdz ar to Tiesu namu aģentūra ir atbildīgā par cietuma kompleksa būvdarbiem uz tam atvēlētā zemesgabala.

Liepājas pilsētas būvvaldes preses pārstāvis Aigars Štāls portālam "Delfi" apstiprināja, ka jaunā cietuma kompleksa Alsungas ielā 39, Liepājā, būvprojekts izskatīšanai Liepājas pilsētas būvvaldē iesniegts šā gada 11. augustā. "Apjoma ziņā iesniegti visi būvprojekta sējumi. Satura ziņā būvprojekts šobrīd tiek izskatīts," situācijas attīstību komentēja Štāls.

Paredzēts, ka būvvaldei būvprojekts jāizskata 15 darba dienu laikā. Vienlaikus gan iespējams, ka lielā apjoma dēļ izskatīšanas termiņš var tikt pagarināts.

Atbildīgā par projekta izskatīšanu ir Jaunliepājas un Karostas rajona arhitekte Iveta Ansone.

Savukārt Tieslietu ministrija, vaicāta par Liepājas pilsētas būvvaldē iesniegtajiem dokumentiem, informēja, ka jau 2015. gada 21. oktobrī Liepājas pilsētas būvvaldē tika saņemta būvatļauja jaunā Liepājas cietuma būvniecībai. Patlaban pats būvprojekts ir izstrādes noslēguma daļā.

Šā gada 11. augustā Tieslietu ministrija informēja Liepājas pilsētas būvvaldi, ka visas nepieciešamās būvprojekta daļas ir izstrādātas un atrodas Tieslietu ministrijas rīcībā un tajā pašā dienā būvprojektu iesniedza būvvaldē vērtēšanai.

Paredzēts, ka jaunā cietuma būvniecība tiks sākta pēc tam, kad konkursā tiks atrasts būvnieks. Tiesu namu aģentūra divu mēnešu laikā pēc būvprojekta un būvatļaujas saņemšanas Tieslietu ministrijai iesniegs būvniecībai nepieciešamo iepirkumu plānu. Patlaban Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) nav atrodama informācija, ka būtu izsludināts iepirkums jaunā cietuma būvniecībai.

Līdz ar to secināms, ka jauno cietumu nāksies gaidīt ilgāk nekā pirms tam plānots. Iepriekš bija paredzēts, ka būvniecība sāksies šogad, bet tiks pabeigta 2018. gadā. Ministrija norāda, ka patlaban vēl tiek pabeigta cietuma projekta izstrāde un prognozēts, ka būvniecības organizēšana un būvniecība varētu prasīt ilgāku laiku, nekā iepriekš noteikts. Tāpēc valdība jau 15. jūlija sēdē atbalstīja grozījumus finansējuma sadalījumā pa gadiem – finansējuma sadalījums paredz, ka cietums tiks pabeigts 2019. gadā. Līdz ar to cietums arī savas durvis ieslodzītajiem un darbiniekiem vērs vēlāk nekā sākotnēji plānots.

Tieslietu ministrijas valdībā iesniegtais rīkojuma projekts liecina, ka būvniecība sāksies 2017. gada 1. februārī. Taču tas būs iespējams tikai ar nosacījumu, ja par iepirkumiem IUB netiks iesniegtas pretendentu sūdzības. No tā brīža būvdarbu pabeigšanai plānoti 30 mēneši.

Izmaiņas ir arī nepieciešamajā finansējumā. Ja iepriekš bija plānots, ka jaunā cietuma būvniecība izmaksās 78,164 miljonus eiro, tad tagad tiek atzīts, ka, visticamāk, projekta izmaksas būs lielākas. Reālās izmaksas gan būs skaidri zināmas tikai tad, kad pretendenti iesniegs savus piedāvājumus cietuma būvniecības iepirkumā.

Foto: Publicitātes foto

Iepriekš Valsts kontrole, revidējot Liepājas cietuma būvniecības projekta vadību, secināja, ka projekta pārvaldība notiek veiksmīgi, piešķirtais finansējums izlietots atbilstoši mērķim, kā arī termiņi projekta realizācijā nav kavēti. Vienlaikus Valsts kontrole gan konstatēja dažus trūkumus projekta personāla un risku vadības īstenošanā, ko Tieslietu ministrija solīja novērst turpmākajā būvniecības procesā. Tad arī Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs pauda, ka turpmākā cietuma būvniecība tiks organizēta tikpat veiksmīgi kā projektēšanas posms – ievērojot noteiktos termiņus un īstenojot visas plānotās aktivitātes.

Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati, 2015. gada nogalē ieslodzījumā Latvijas cietumos atradās aptuveni 4,4 tūkstoši cilvēku, kas ir par aptuveni 300 cilvēkiem mazāk nekā 2014. gadā, un par aptuveni 800 cilvēkiem mazāk nekā 2013. gadā, kad cietumos atradās 5153 cilvēki.

Šā gada februārī Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure intervijā Latvijas Radio sacīja, ka migrantu pieplūduma dēļ ieslodzīto skaits Latvijas cietumos varētu pieaugt, bet jūlijā viņa atzina, ka 2,5 gadu laikā ieslodzīto skaits sarucis par vairāk nekā 2000 cilvēkiem, un Latvija nesaskaras ar cietumu pārapdzīvotības problēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!