Foto: Publicitātes foto

Reaģējot uz iegūto informāciju par iespējamu ārvalstu militāro grupējumu formās tērptu bruņotu personu pulcēšanos Ozolnieku novada Cenu pagastā, sestdien Drošības policija veikusi pārbaudi personu pulcēšanās vietā un aptaujājusi 26 personas.

Kā portālu "Delfi" informēja Drošības policijā, pārbaudē drošību sargājošā iestāde konstatējusi, ka šīs personas ir tā sauktās airsoft kustības aktīvisti. Vairāki no viņiem bija ģērbušies militāros formas tērpos,kas līdzīgi tiem, ko izmanto Krievijas bruņotie spēki, un bijuši ekipēti ar "airsoft" ieročiem, kas vizuāli ir identiski kaujas šaujamieročiem.

Aptaujā Drošības policija noskaidrojusi, ka starp šī pasākuma dalībniekiem ir vairākas personas, kuras iepriekš bija nonākušas Drošības policijas redzeslokā saistībā ar atbalstu Krievijas īstenotajai agresīvajai ārpolitikai. Pēc veiktajām pārbaudēm un aptaujām neviena no personām netika aizturēta.

Vienlaikus Drošības policijas vērtējumā šis gadījums vēlreiz aktualizē nepieciešamību pilnveidot tiesisko regulējumu "airsoft" spēļu organizēšanā. Latvijā patlaban nav efektīva normatīvā regulējuma, kas reglamentētu militārās simulācijas spēles un tajās izmantoto elektro-pneimatisko ieroču apriti.

Drošības policija konstatējusi, ka militārās simulācijas spēles, kurās tiek pielietoti "airsoft" ieroči, faktiski izmantotas militāri-taktisko apmācību organizēšanai, piemēram, ēku sagrābšanai, objektu izlūkošanai un tamlīdzīgām darbībām. Neesot efektīvam kontroles mehānismam, pieaug risks, ka militāri-taktisku apmācību Latvijā apgūst arī personas, kuras pauž atbalstu prettiesiskām bruņotām darbībām pret citām valstīm, norāda drošības dienests.

Turklāt Drošības policija skaidro, ka papildu riskus rada militārajās simulācijas spēlēs pielietoto "airsoft" ieroču vizuālā līdzība ar īstiem kaujas ieročiem, kas savienojumā ar spēlēs izmantotiem ārvalstu militāro organizāciju formas tērpiem rada konfliktsituāciju potenciālu un ilgstošā periodā mazina sabiedrības modrību par bruņotu, neidentificējamu militārpersonu klātbūtni publiskās vietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!