Foto: LETA

Latvija, tāpat kā citas Baltijas valstis, ir pateicīga par ASV klātbūtni reģionā, kas ir kritiska un nepieciešama drošības aizsargāšanai, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Vienotība").

Rinkēvičs pirms ASV viceprezidenta Džo Baidena uzrunas Baltijas tautām atgādināja, ka Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama ir teicis, ka Tallinas, Viļņas un Rīgas aizstāvēšana aliansei ir tik pat svarīga, kā Berlīnes vai Parīzes. "Brīva un mierīga Eiropa joprojām ir apdraudēta. Austrumos ir spēki, kas vēlas ar spēku mainīt esošās robežas, kā [tas pieredzēts] Ukrainā, Sīrijā un Gruzijā. Baltijas atbilde ir bijusi aizsardzības spēku attīstība. Mēs esam gatavi maksāt nepieciešamo maksu," teica Rinkēvičs.

Ārlietu ministrs norādīja, ka Latvija ir pateicīga Baidenam par viņa lomu NATO nato paplašināšanā un Baltijas valstu uzņemšanā. Latvijas ārlietu ministrs arī pateicās Baidenam par to, ka viņš laikā, kad Baltijas valstis iestājās NATO, nav klausījis skeptiķu balsis, kuri bijuši noraidoši un apgalvoja, ka Latvija, Lietuva un Igaunija nav gatavas dalībai aliansē.

Jau ziņots, ka otrdien vizītē Latvijas galvaspilsētā Rīgā ieradies ASV viceprezidents Džo Baidens, kuram paredzēta tikšanās ar Latvijas augstākajām amatpersonām, kā arī ar ar triju Baltijas valstu prezidentiem. ASV viceprezidentam paredzētas arī divpusējās tikšanās ar Raimondu Vējoni un Ministru prezidentu Kučinski. Viesojoties Rīgā, paredzēta arī viceprezidenta publiska uzruna Baltijas valstu iedzīvotājiem.

Eiropas vizītes ietvaros no 22. līdz 25. augustam Baidens apmeklēs arī Turciju un Zviedriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!