Foto: LETA

Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds būtu piesardzīgs par vārdiem, ka ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa izteikumi nav jāuztver nopietni, jo viņš īsti nezina, ko runā. To viņš otrdien atzina raidījumā "LNT Ziņas", vērtējot ASV viceprezidenta Džo Baidena teikto vizītes laikā Latvijā.

"Tieši tāpēc, ka viņš nezina, ko runā, tāpēc, ka sliecas un mēģina pievilināt elektorāta daļu, kuriem īpaši neinteresē, kas notiek ārpus valsts, kuriem vairāk interesē ekonomiskā izaugsme un ekonomiskā patstāvība, neiejaucoties nekādos konfliktos, tad, protams, tas ir jāuztver nopietni. Ja pie prezidenta stūres nāk Tramps ar saviem izteikumiem un redzam arī citus politiķus Eiroatlantiskajā telpā, kas domā līdzīgi, tad uzdodam jautājumus – vakar alianse darbojās, 5. pants darbojās, šodien arī ir spēkā, bet rītdien par to var rasties šaubas," norādīja ārpolitikas eksperts.

Viņš arī aicināja neuztver neko kā akmenī iekaltu. Vienlaikus Sprūds norādīja, ka Baidena vizīte ir ļoti simboliska, un tā ir svarīga, noslēdzot arī ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas laiku, nododot zināmu ceļamaizi nākamajam prezidentam vai prezidentei.

Kā galvenās ziņas Sprūds minēja divus faktorus: "Sliktā ziņa, ja runājam par drošību, ir tā, ka pati nepieciešamība atkārtot par 5. panta esamību rada jautājumus, vai dzīvojam stabilā laikā, stabilā reģionā, vai nav tomēr kādi ievainojamības izaicinājumi," vērtēja eksperts.

Labā ziņa savukārt ir tā, ka ASV ir gatavas atkārtot 5. panta svētumu, apņemšanos to aizstāvēt. "Ja sakām, ka divas reizes atkārtot ir sakritība vai nejaušība, bet, ja pasaka trīs reizes, tā jau ir stratēģija, tad priecē, ka ASV šeit ir stratēģija, kas iestājas par sabiedroto aizstāvēšanu," norādīja Sprūds.

Viņaprāt, Baidena teiktajā bija arī citas ziņas, kas bija interesantas. Viena no tām - ka arī Baltijas valstīm un Latvijai ir jāveic mājasdarbi, un viens no šiem mājasdarbiem ir cīņa ar korupciju. "Kā teica Baidens, cīņa ar korupciju ir patriotisma augstākā izpausme. Beigu beigās arī mūsu kaimiņi ne vienmēr ir paši caurskatāmākie un nekorumpētākie, izmanto arī šādas korumpētības saites, lai stiprinātu savu ietekmi, tāpēc arī mājasdarbi jāveic arī mums pašiem," uzskata eksperts.

Pēc Sprūda teiktā, Krievija analizē šādas runas, vizītes un rīcību. Viņš gan vērsa uzmanību, ka Krievija nedomā, kā rīkosies Grieķija, Beļģija, Slovēnija vai Horvātija, tā skatās, kā rīkosies trīs, četras lielvalstis – kā krīzes situācijā ASV, Lielbritānija, Francija un Vācija attieksies pret saviem sabiedrotajiem. No šāda viedokļa ASV signāls un Vācijas kancleres Angelas Merkeles ierašanās Tallinā apliecina šo lielvalstu uzskatu un pasvītro, ka šeit nav pelēkā zona, skaidroja eksperts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!