NATO līguma 5. panta ievērošana ir mūsu svēts pienākums, pēc tikšanās ar Latvijas prezidentu Raimondu Vējoni, Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu un Lietuvas prezidentu Daļu Grībauskaiti, Rīgas pilī sacīja Amerikas Savienoto Valstu (ASV) viceprezidents Džo Baidens (Demokrātiskā partija).

Šis līguma punkts paredz, ka uzbrukums vienai NATO dalībniecei ir uzbrukums visām alianses valstīm.

"Es esmu šeit, lai apliecinātu ASV svēto pienākumu pret NATO piekto pantu. Mēs tiešām domājam atbilstoši tam, ko mēs esam uzņēmušies," sacīja ASV viceprezidents.

"Vadoties pēc dažādām baumām un spekulācijām, kas tiek paustas no prezidenta amata kandidātu puses, es esmu pilnīgi pārliecināts un vēlos uzsvērt, ka uz Krievijas federācijas robežas un pie tās robežām būs tieši daudzkārt vairāk NATO sabiedroto, un mēs esam simtprocentīgi apņēmušies izpildīt visus mūsu pienākumus un saistības," sacīja Baidens.

Viņš arī pateicās Valsts prezidentam Raimondam Vējonim. "Vēlos pateikties Vējoņa kungam, tas ir patiess gods tikt šeit uzņemtam," sacīja Baidens.

Tikmēr Igaunijas prezidents Ilvess norādīja, ka Baltijas valstu prezidentu un Baidena tikšanās esot bijusi saturīga un vērtīga. "Mēs vēlreiz paudām mūsu pārliecību par vienotām vērtībām – brīvību, demokrātiju un likuma varu," sacīja Ilvess.

"Mēs kopā iestājamies par to, ka mums plecu pie pleca ir jācīnās pret terorismu un pret ārējo agresiju. Mums ir viens uzdevums – aizstāvēt mūsu kopīgās vērtības un darīt visu nepieciešamo, kas būtu vajadzīgs konkrētā situācijā. Mēs nekad neesam apšaubījuši piektā panta uzlikto atbildību," rezumēja Ilvess.

Tikmēr Vējonis pārējos Baltijas valstu prezidentus un Baidenu uzrunāja, dēvējot viņus par draugiem un sakot, ka kopā aizvadītas produktīvas diskusijas par drošības jautājumiem reģionā.

"Man patiešām ir patiess prieks uzņemt ciemos mūsu draugus, jo šī ir ļoti nozīmīga diena Latvijai un kopumā Baltijai – šajā datumā 1939. gadā tika parakstīts Molotova-Ribentropa pakts, kurš sadalīja ietekmi reģionā, bet pēc gada Baltijas valstis tika okupētas. Šis ir datums, kad Baltijas valstu tautas spēja vienoties Baltijas ceļam, kad vairāk kā 2 miljoni cilvēku izveidoja dzīvo ķēdi, pierādot to, ka mēs vēlamies būt neatkarīgi un brīvi.

"Ir pagājis pusotrs mēnesis kopš Varšavas NATO samita, un tāpēc arī šobrīd mūsu pamatjautājums ir drošības stiprināšana Baltijas reģionā, un kā labāk ieviest pieņemtos lēmumus dzīvē," minēja Vējonis.

Viesojoties Rīgā, paredzēta arī viceprezidenta publiska uzruna Baltijas valstu iedzīvotājiem. To pulksten 17.00 video tiešraidē būs iespējams vērot arī portālā "Delfi".

Baidenam Eiropā paredzētas trīs vizītes Latvijā, Zviedrijā un Turcijā. ASV mediji vislielāko vērību pievērš vizītei Ankarā, kur paredzēts apspriest ASV un Turcijas attiecības, tostarp apvērsuma mēģinājuma rīkošanā apsūdzētā islāma garīdznieka Fetullaha Gilena izdošanu.

Baidens iepriekš jau ticies ar diviem Latvijas valsts prezidentiem – 2011. gadā Valdis Zatlers Vašingtonā, Baltajā namā, par viņa nozīmīgo atbalstu Latvijas iestāšanās NATO pasniedza Baidenam Triju Zvaigžņu ordeni, bet 2014. gadā Viļņā ar ASV viceprezidentu tikās arī tā laika prezidents Andris Bērziņš.

73 gadus vecais Baidens bija demokrātu senators Delavēras štata senators kopš 1973. gada. Viņš ir studējis jurisprudenci un vēsturi. Baidens ir izstrādājis Senāta rezolūcijas, kas paudušas atbalstu NATO paplašināšanai, uzņemot aliansē Baltijas valstis, un Igaunijai saistībā ar 2007. gada aprīļa notikumiem Bronzas kareivja pārvietošanas dēļ.

Ziņots, ka ASV viceprezidenta vizītes laikā pilsētā noteiks satiksmes ierobežojumus.

Ņemot vērā Nacionālo bruņoto spēku Militārās policijas norādījumus, tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme, izņemot operatīvo transportu un transportlīdzekļus ar speciālām caurlaidēm: no 23. augusta plkst. 6 līdz 24. augustam plkst. 9 Baznīcas ielas posmā no Elizabetes ielas līdz Dzirnavu ielai (izņemot iedzīvotājus, kas dzīvo slēgtajā ielas posmā), 23. augustā no plkst. 9.30 līdz 15.30 Pils laukuma un Muitas ielas krustojumā, Pils laukuma un Torņa ielas krustojumā (pie Latvijas Bankas) un Pils laukuma un Citadeles ielas krustojumā, kā arī 23. augustā no plkst. 16.30 līdz 18.30 Valguma ielas posmā no Akmeņu ielas līdz Uzvaras bulvārim un no 23. augusta plkst.5 līdz 24. augustam plkst. 9 Elizabetes ielas kreisās puses braukšanas joslas 70 metru garā posmā un virzienā no Baznīcas ielas uz Brīvības ielu.

Nepieciešamības gadījumā tiks ierobežota vai īslaicīgi slēgta transportlīdzekļu satiksme un gājēju kustība viesu delegācijas pārvietošanās maršrutos un pie apmeklētajiem objektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!