Foto: LETA

Latvijas Zaļā partija (LZP) šobrīd nedomā par bezdarbībā apsūdzētās Brocēnu novada domes priekšsēdētājas Solvitas Dūklavas izslēgšanu no partijas, apliecināja LZP priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Tavars uzsvēra, ka vispirms ir jāsagaida tiesas spriedums, jo Latvijā cilvēkus pārāk bieži mēdzot "notiesāt bez tiesas" un priekšlaicīgi izslēgt no partijas. Dūklava par aizsākto procesu Tavaru ir personīgi informējusi un viņš sliecas domāt, ka aizsāktā lieta ir saistīta ar priekšvēlēšanu cīņām.

"Gaidam šīs lietas rezultātus. Šobrīd nedomājam par ārā slēgšanu, taču nepieciešamības gadījumā sniegsim viņai visu atbalstu. Es ļoti novērtēju to kas izdarīts Brocēnos un jebkurā gadījumā Dūklavas darbību vērtēju ļoti labi. Es neesmu tiesa, lai varētu tiesāt. Mēs mēdzam pārāk bieži notiesāt cilvēkus bez tiesas, izmest viņus no partijas, atstādināt no amatiem un sabojāt viņiem politisko karjeru. Lietas mēdz ierosināt, taču bieži vien tām beigās nav satura. Es vairāk domāju, ka tās ir priekšvēlēšanu cīņas," uzsvēra Tavars.

Ja tiesa tomēr Dūklavu atzīs par vainīgu, tad "būšot cita situācija" un tad arī partija spriedīs kā tālāk rīkoties.

Jau ziņots, ka Dūklavai ar prokuratūras lēmumu ir noteikts aizliegums pildīt amata pienākumus.

Saldus rajona prokuratūra saukusi pie kriminālatbildības divus bijušos Brocēnu novada domes grāmatvedības darbiniekus par pašvaldības naudas piesavināšanos lielā apmērā, kā arī divas Brocēnu novada domes amatpersonas par bezdarbību jeb valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Prokuratūra personu vārdus neizpauž, taču aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka par valsts amatpersonas bezdarbību pie kriminālatbildības tiek saukta Brocēnu novada domes priekšsēdētāja Dūklava un bijušais novada vadītājs, pašreizējais ierindas deputāts Arvīds Mēters (LSDSP).

Dūklava īsā telefonsarunā no komentāriem atteicās, norādot: "Neko nekomentēšu. Pirmkārt, man ir slimības lapa. Kad kaut kas parādīsies, tad paši to uzzināsiet."

Saldus novada domes priekšsēdētājas vietnieks Ārijs Sproģis apstiprināja, ka Dūklava nav darbā kopš pirmdienas, 15. augusta, un, pēc viņas pašas sniegtās informācijas, esot slima. Vaicāts, vai, ņemot vērā izveidojušos situāciju, dome neplāno lemt par neuzticības izteikšanu Dūklavai un jauna priekšsēdētāja ievēlēšanu, Sproģis atteica, ka vairāk nekādus komentārus viņš nevēlētos sniegt.

Valsts kontrole (VK), veicot revīziju Brocēnu novada pašvaldībā, atklājusi finanšu pārkāpumus, kas veikti periodā no 2009. līdz 2015. gadam. Revidenti secinājuši, ka grāmatvedības dati vairākos gadījumos ir sagrozīti, lai slēptu patiesos partnerus un izmaksātās summas. Tāpat fiziskām personām bez pamatojuma ir izmaksāti aptuveni 100 000 eiro, bet amatpersonām ir izmaksāti vismaz 85 000 eiro, veicot nepatiesus ierakstus. Piemēram, ir izmaksāta nauda, norādot, ka tā bijusi pašvaldības dotācija iedzīvotājiem vai pakalpojuma apmaksa, kas pārskaitīta komunālo pakalpojumu sniedzējam. Nelikumīgas bijušas arī piemaksas pašvaldības deputātiem, tāpat nelikumīgi izlietoti vairāk nekā 5000 eiro, apmaksājot juridiskos ārpakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!