Foto: LETA
Tiesu darbinieku atalgojuma palielināšanai nepieciešami 10 miljoni eiro, otrdien žurnālistiem sacīja Latvijas Tiesu sistēmas un tiesību aizsardzības iestāžu darbinieku arodbiedrības vadītājs Ēriks Pūle.

Pūle skaidroja, ka sociālā dialoga rezultātā panākta vienošanās, ka šī nepieciešamā summa atalgojuma palielināšanai tiks piešķirta trīs gadu laikā. "Šodien esam šeit pulcējušies, lai pievērstu politiķu un sabiedrības uzmanību, ka tiesu darbinieki netiek pienācīgi novērtēti, lai gan viņi ir izglītoti, augsti kvalificēti juristi, kuri ļoti daudz strādā," komentēja arodbiedrības vadītājs.

Viņš sacīja, ka patlaban tiesu tulki pēc nodokļu samaksas saņem 390 eiro, savukārt privātajā sfērā viņiem ir iespēja nopelnīt pat divas reizes vairāk. Savukārt tiesneša palīgs saņem tikai virs 500 eiro.

Piešķirtā summa - 10 miljoni eiro - trīs gadu laikā veidos tādu atalgojumu, kāds patiesībā jau patlaban ir noteikts likumā, piebilda Pūle.

Iepretim Ministru kabinetam pulcējās aptuveni 80 cilvēku, kuriem rokās bija tādi plakāti kā "Stop solījumiem! Laiks darbiem!", "Tiesu darbiniekiem taisnīgu algu!", "Tiesas sistēmu veido ne tikai tiesneši", "Mēs arī gribam "Porche" un BMW, kā tiesnesei Blūmiņai".

Piketa dalībnieki otrdien tieslietu ministram Dzintaram Rasnačam (VL-TB/LNNK) iesniedza 787 tiesu darbinieku parakstītu kolektīvu vēstuli, lai Tieslietu ministrija panāktu nepieciešamā finansējuma piešķiršanu valdībā.

Viena no piketa dalībniecēm, Rīgas rajona tiesas zemesgrāmatu darbiniece Inga paskaidroja, ka piketā piedalās tāpēc, ka viņas darbavietā ir gana slikti darba apstākļi, proti, darbinieki ļoti bieži strādā neapmaksātas virsstundas, iegulda darbā ļoti daudz laika un spēku, taču saņemtais atalgojums ir ļoti zems. Viņa cer, ka alga tiesu darbiniekiem tiks palielināta, tomēr norāda, ka gadījumā, ja atalgojums netiks paaugstināts, viņa turpinās darbu zemesgrāmatu tiesā, neskatoties uz atalgojumu, jo viņa "strādā valstij".

Pūle iepriekš stāstīja, ka piketa mērķis ir pievērst Ministru prezidenta un ministru uzmanību tiesu darbinieku problēmām.

Kā ziņots, Tieslietu ministrija 2017. gada jaunajām politikas iniciatīvām ir pieprasījusi 13,7 miljonus eiro. No 2017. gada paredzēta konkurētspējīga atalgojuma nodrošināšana tiesu darbiniekiem, fiziskās apsardzes nepārtrauktības nodrošināšana tiesās un Rīgas tiesu apgabala tiesu arhīva centralizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!