Foto: LETA

Arodbiedrība LABA, kas lielākoties apvieno Rīgas pašvaldības uzņēmumu darbiniekus, iestājusies Pasaules arodbiedrību federācijā (WFTU). Šajā organizācijā darbojas arī tā sauktās Luhanskas tautas republikas arodbiedrību federācija, otrdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

LABA līderis Raimonds Gailis telefonsarunā izdevumam skaidrojis, ka nav zinājis, ka šajā federācijā atrodas arī Luhanskas arodbiedrība. "Cik zinu, šajā WFTU dominē tādas valstis kā, piemēram, Grieķija, Portugāle, Vjetnama un Itālija. No bijušās Padomju Savienības arodorganizācijām esmu saticis tikai kolēģus no Kazahstānas un Maskavas, bet ne no Austrumukrainas. Arī nekādu tiešu sadarbības līgumu mums nav ne ar Doņeckas, ne Luhanskas arodbiedrību organizācijām," skaidroja Gailis.

Viņš neredz nekā nosodāma strādāšanai plecu pie pleca ar pārstāvjiem no valstiska veidojuma, ko Latvija nav atzinusi, min "Latvijas Avīze".

"Mūsu galvenā rūpe ir darbaļaužu tiesības ikvienā pasaules vietā, par ko iestājas arī WFTU, kas patiesi cīnās par šo jautājumu. Ja redzēsim, ka šī organizācija tiek izmantota politiskiem mērķiem, tad būs iemesls pārdomāt par to, cik lietderīgi tādā darboties," teica Gailis.

Izdevums gan vērš uzmanību uz to, ka WFTU ar savu rīcību "de facto" atzinusi Doņeckas un Luhanskas veidojumus par neatkarīgām valstīm, un šā gada maijā organizācija raksturojusi Ukrainas oficiālo valdību kā "noziedzīgu, fašistisku režīmu, kas lielā biznesa interešu vārdā nes ciešanas Ukrainas tautai", kā arī paudusi satraukumu par "neonacistu noziegumiem un barbarismu Ukrainā". Tāpat WFTU nosodījusi ASV, Eiropas Savienības un NATO par "palīdzību Ukrainas valdības neofašistiskajiem spēkiem".

Arodbiedrība LABA ir vienīgie Latvijas pārstāvji WFTU. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) darbojas Eiropas arodbiedrību konfederācijā (ETUC) un Starptautiskajā arodbiedrību konfederācijā (ITUC) kopā ar citu pasaules valstu arodbiedrību centrālajām organizācijām. Arī "LABA" sākotnēji vēlējusies pievienoties kādai no šīm apvienībām. Taču tās pieteikums noraidīts un nācies izvēlēties WFTU, kas galvenokārt apkopo marginālas arodbiedrības no jaunattīstības valstīm – Kubas, Sīrijas, Vjetnamas, kā arī komunistiski noskaņotas organizācijas no Dienvideiropas valstīm, ziņo "Latvijas Avīze".

"Tā mums ir iespēja piedalīties starptautiskajā apritē. WFTU pārstāv tradicionālas arodbiedrību vērtības un reāli cīnās par strādājošo tiesībām. Tikmēr ITUC un ETUC, tāpat kā LBAS, ir arodbiedrības tikai uz papīra," uzskata Gailis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!