Foto: LETA

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija saskatījusi pārkāpumus deputāta Valda Kalnozola (ZZS) izteikumos Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdes laikā, kas tika adresēti deputātei Lolitai Čigānei (V).

Kalnozola rīcība tika izvērtēta pēc Ētikas kodeksa 7. panta, kas nosaka, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus. Tāpat deputātam jābalstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Saeima komisijas sēdi apmeklēja gan Kalnozols, gan Čigāne. Sēdes sākumā deputāte paskaidroja, ka politikā darbojas pietiekami ilgi un pēc šiem daudzajiem gadiem šādus atgadījumus neuztver personīgi. Viņa arī vērsa klātesošo uzmanību uz to, ka Kalnozols pēc notikušā ir atvainojies un uzdāvinājis ziedus.

Vienlaikus šo gadījumu ir svarīgi izvērtēt un neatstāt bez ievērības, lai uzvedības kultūra Saeimā nepazeminātos, uzsvēra Čigāne.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) ļāva izteikties arī Kalnozolam, kurš pauda, ka "šis jautājums ir tīri personisks". Tāpat deputāts sēdes laikā atkārtoti aicināja Čigāni kopā apmeklēt restorānu, lai izrunātu notikušo. Tā kā atbilde no deputātes puses nesekoja, Kalnozols pieņēma, ka uzaicinājums nav pieņemts.

Deputāts pauda nožēlu par notikušo un vēlreiz atvainojās. Skaidrojot Eiropas lietu komisijas 28. jūnija sēdes notikumus, Kalnozols minēja, ka Čigāne sēdes laikā, debatējot par Latvijas nacionālo pozīciju Eiropadomē, neesot viņam devusi vārdu.

Deputāts aicināja grozīt Saeimas Kārtības rulli, precīzāk regulējot un nosakot komisijas sēžu darbu tajā.

Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija lēma izteikt Kalnozolam mutvārdu brīdinājumu.

Jau vēstīts, ka Čigāne lūdza Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju izvērtēt Kalnozola rīcības atbilstību ētikas kodeksam, ņemot vērā viņa izteikumus komisijas sēdē. Viņa norādīja, ka sanāksmes laikā, diskutējot par Latvijas pozīciju Eiropadomē, Kalnozols vairākkārt izteica "nepamatotus un aizskarošus apgalvojumus".

"Tā vietā, lai izteiktu savu viedokli par nacionālo pozīciju, Kalnozols aicināja: "Es redzu, ka mums ir tādas personiskās lietas. Varbūt to atrisinām, es jūs paaicinu uz restorānu, izrunājamies un varbūt tās personiskās lietas neizliekam šeit, komisijā, ja jums nav iebildumu." Vēlāk Kalnozols norādīja: "Es saprotu, ka jums varbūt es kā vīrietis simpatizēju." Sēdes nobeigumā Kalnozols izteica šādu lūgumu: "Čigānes kundze, es jūs ļoti lūdzu savākt savas simpātijas pret mani," teikts Čigānes iesniegumā.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija pārrauga Saeimas deputātu ētikas kodeksa ievērošanu un izskata Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu lietas.

Par Saeimas deputāta ētikas kodeksa pārkāpumu komisija var pieņemt vienu no šiem lēmumiem: izteikt deputātam mutvārdu brīdinājumu, kas tiek atzīmēts komisijas protokolā; izteikt deputātam rakstveida brīdinājumu; izteikt deputātam rakstveida brīdinājumu, paziņojot par to Saeimas sēdē un publicējot komisijas lēmumu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" vai arī ierosināt Saeimai liegt deputātam runāt Saeimas sēdē un sagatavot attiecīgu Saeimas lēmuma projektu; ierosināt Saeimai izslēgt deputātu uz vienu līdz sešām Saeimas sēdēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!