Foto: LETA

Nevar izslēgt iespēju, ka arī Latvijā iespējamie uzbrucēji varētu sarīkot vardarbības aktus, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja bijušais Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins.

Viņš norādīja, ka Latvijā šobrīd ir vienmērīgs patvēruma meklētāju uzņemšanas process. Iebraucējus valsts drošības dienesti var lēnām izpētīt, bet to bērnus iekārtot skolās. "Process ir labs. [Vienlaikus] vardarbības aktus, kad kāds internetā izlasījis, ka Latvijā apspiež musulmaņus, izslēgt nevar," atzina Voins.

Bijušais Valsts policijas priekšnieks atzina, ka Eiropa ir pārvērtējusi savas spējas - "paņēmuši [patvēruma meklētājus] esam, pacelt nevaram". Tādējādi īsā brīdī nevar sniegt to, ko sagaida cilvēki, kas bēg no kara šausmām. "Iebraukuši Eiropā viņi sagaidīja, ka dzīve uzreiz būs ļoti augstā līmenī. Arī [iebraucēju] iepriekšējā paaudze ir pārliecināta, ka viņu īsti neuzņem sabiedrībā," stāstīja Voins.

Drošības nodrošināšanai Eiropā ir jāpieliek lielas pūles un jāvelta ievērojami finanšu resursu, atzina Voins. "Tīkla teroristiskās organizācijas ir pagātne. Šobrīd mēs nevaram nokontrolēt, cik sekotāji lasa [radikāļu] rakstu. "Islāma valsts" izdevusi mācību grāmatu individuālajiem teroristiem. Autotransporta kustību arī mēs nevaram aizliegt," klāstīja bijušais Valsts policijas priekšnieks Valdis Voins.

Jau vēstīts, ka pēdējo mēnešu laikā Eiropas valstis piedzīvojušas teroraktu sēriju. Vairākos gadījumos atbildību par tiem uzņēmies teroristiskais džihādistu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!