Saeimas deputāts Valdis Kalnozols (ZZS) piektdien Eiropas lietu komisijas sēdē atvainojās tās priekšsēdētājai Lolitai Čigānei (V) par saviem izteikumiem, kurus komisijas vadītāja uztvēra kā aizskarošus.

Kalnozols atvainojās, ja viņa izteikumi tikai pārprasti, piebilstot, ka viņam nebija mērķa aizvainot kolēģi. Viņš arī pasniedza Čigānei ziedus.

Čigāne sacīja, ka pieņem deputāta atvainošanos, tomēr iesniegums Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā ir iesniegts un būtu labi, ja komisija novestu šo jautājumu līdz galam.

Čigāne ir lūgusi Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisiju izvērtēt Kalnozola rīcības atbilstību ētikas kodeksam, ņemot vērā viņa izteikumus komisijas sēdē. Viņa norādīja, ka sanāksmes laikā, diskutējot par Latvijas pozīciju Eiropadomē, Kalnozols vairākkārt izteica "nepamatotus un aizskarošus apgalvojumus".

"Tā vietā, lai izteiktu savu viedokli par nacionālo pozīciju, Kalnozols aicināja: "Es redzu, ka mums ir tādas personiskās lietas. Varbūt to atrisinām, es jūs paaicinu uz restorānu, izrunājamies un varbūt tās personiskās lietas neizliekam šeit, komisijā, ja jums nav iebildumu." Vēlāk Kalnozols norādīja: "Es saprotu, ka jums varbūt es kā vīrietis simpatizēju." Sēdes nobeigumā Kalnozols izteica šādu lūgumu: "Čigānes kundze, es jūs ļoti lūdzu savākt savas simpātijas pret mani," teikts Čigānes iesniegumā.

Viņa uzskata, ka Kalnozols ir pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksa punktu, kas paredz, ka deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar parlamenta cieņu nesavienojamus izteicienus, balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Savukārt Kalnozols iepriekš pauda, ka Čigāne ik pa brīdim liedzot viņam komisijas sēdē uzdot jautājumus un izteikt viedokli. Tāpēc deputāts esot izteicis attiecīgu lūgumu, lai "simpātiju vai antipātiju" dēļ viņam netiktu traucēts paust savu vēlētāju viedokli. Līdz ar to drīzāk kā ētikas jautājums vērtējama komisijas vadītājas pilnvaru pārkāpšana, pauda politiķis.

Pēc atgādinājuma, ka šis ir jau otrais iesniegums par viņu Ētikas komisijā, kas iesniegts īsā laika posmā, deputāts bilda, ka, no vienas puses, tā ir sakritība. Kad cilvēks kaut ko dara, kādam tas patīk un kādam tas nepatīk, un, ja politiķis neko nedarītu, tad attiecībā uz šādiem iesniegumiem "būtu klusums", akcentēja deputāts. Viņš uzvēra, ka deputātam ir jābūt iespējai komisijas sēdē aktīvi aizstāvēt vēlētāju intereses.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādījis, ka neatbalsta frakcijas biedra Kalnozola izteikumus par kolēģiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!