Ja patiešām pēc Lielbritānijas referendumā pieņemtā lēmuma par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) notiktu arī otrs - Skotijas neatkarības referendums, tad šāds pavērsiens, kas novestu pie Lielbritānijas sašķelšanās, būtu absolūti pret Latvijas interesēm, intervijā Latvijas Radio raidījumā “Krustpunktā” ceturtdien sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

"Lielbritānijas sašķelšanās mums ir absolūti neizdevīga, jo tas nozīmē, ka mazinātos arī Lielbritānijas spēks un ietekme NATO kontekstā. Nemaz nerunājot par to, ka šī valsts ir arī ANO Drošības padomes pastāvīgā dalībvalsts un arī kodolvalsts. Šeit ir ļoti daudzi aspekti, kur tālāka dezintegrācija ir absolūti pretrunā ar Latvijas interesēm," sacīja ministrs.

Tāpat viņš sacīja, ka pašlaik būtu muļķīgi ar lielu pārliecību prognozēt, ka Lielbritānija noteikti izstāsies no ES vai noteikti tajā paliks, jo pašlaik nevar pilnībā izslēgt nevienu no abiem scenārijiem.

Ministrs arī atgādināja, ka Lielbritānijā šobrīd valda iekšpolitiskā krīze, kas esot pamanāma abās partijās – gan valdošajā konservatīvo partijā, gan opozīcijas leiboristu partijā.

Jau vēstīts, ka bijušais Londonas mērs Boriss Džonsons, kurš kampaņā pirms referenduma par Lielbritānijas dalību ES aicināja balsot par izstāšanos, ceturtdien paziņoja, ka nekandidēs uz konservatīvo partijas līdera un līdz ar to arī uz premjerministra amatu.

Tāpat ceturtdien par kandidēšanu uz premjera amatu paziņoja tieslietu ministrs Maikls Govs un iekšlietu ministre Terēza Meja.

Savukārt pašreizējais Lielbritānijas premjers, konservatīvo partijas līderis Kamerons paziņoja par atkāpšanos no amata saistībā ar to, ka balsotāju vairākums referendumā 23. jūnijā izvēlējās valsts izstāšanos no ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!