Foto: F64
Administratīvajā rajona tiesā ierosinātās lietas par viendzimuma attiecību reģistrāciju tiesa, iespējams, skatīs slēgtās sēdēs, informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Madara Šenbrūna.

Tiesā par dzimtsarakstu nodaļas atteikšanos reģistrēt viendzimuma attiecības ierosinātas piecas administratīvās lietas, no kurām viena ierosināta bez iepriekšēja pieteikuma noraidīšanas. Pirmā no šīm lietām tiks slēgtā sēdē skatīta 5. jūlijā pulksten 10:30.

Vēl nav nolemts, kad tiks skatītas pārējās četras lietas, kas ierosinātas pēc Augstākās tiesas (AT) atzinuma, ka Administratīvā rajona tiesai būtu vajadzējis plašāk izvērtēt pieteikumus par viendzimuma laulību reģistrāciju. "Pastāv iespēja, ka arī šīs lietas tiks izskatītas slēgtās tiesas sēdēs," norādīja tiesā.

Jau ziņots, ka sākotnēji Administratīvās rajona tiesas tiesnesis atteica pieņemt pieteikumus, jo likumdošana neparedz laulību starp viena dzimuma personām. AT šo lēmumu maija beigās atcēla, norādot, ka Administratīvās rajona tiesai pieteikumi bija jāizvērtē plašākā tvērumā.

AT pārstāve Baiba Kataja iepriekš stāstīja, ka vispirms pieteicēji bija vērsušies dzimtsarakstu nodaļā ar laulības iesniegumu, kas tika atteikts. Par to tika iesniegta prasība tiesā, lūdzot atcelt dzimtsarakstu nodaļas lēmumu, bet tiesa šādu pieteikumus nepieņēma. Iedzīvotāji vērsās AT.

AT piekrita secinājumam, ka šobrīd normatīvajos aktos nav paredzētas tiesības noslēgt laulību viena dzimuma personu starpā, līdz ar to līdzpieteicējām nav subjektīvo publisko tiesību prasīt laulības reģistrāciju. Tomēr, ja personu mērķis nav tieši un vienīgi laulības reģistrācija, bet personas vēlas panākt viņu kā viendzimuma personu ģimenes attiecību atzīšanu, reģistrāciju un aizsardzību, pieteikuma priekšmets ir jāinterpretē plašāk. Pēc AT atzītā, šāds pieteikuma priekšmets ir par administratīvā akta izdošanu par viena dzimuma divu personu ģimenes attiecību juridisku reģistrēšanu.

Vērtējot šādu personu prasījuma plašāko interpretāciju, ir noskaidrojams, vai liegums reģistrēt šādas partnerattiecības nepārkāpj Satversmē un Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā garantētās tiesības uz privāto un ģimenes dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!