Foto: LETA

Latvijas pilsoņiem Lielbritānijā nekādas tūlītējas izmaiņas nav gaidāmas un latviešiem tiks nodrošinātas tās pašas tiesības, kas līdz šim, sacīja Lielbritānijas diplomāts Tims Kolejs.

Viņš vēlējās nomierināt cilvēkus Latvijā, ka Lielbritānijā strādājošos Latvijas pilsoņus vai uzņēmējus, kas šajā valstī pārdod preces vai pakalpojumus, neskars tūlītējas izmaiņas. Vienlaikus viņš atzīmēja, ka britu lēmums aiziet no Eiropas Savienības (ES) ir jārespektē.

Runājot par tālākām Latvijas un Lielbritānijas attiecībām, Kolejs sacīja, ka tagad būs jāuzsāk sarunas par to, kādas būs tālākās Lielbritānijas un Eiropas attiecības. Tomēr pagaidām šīs sarunas uzsākt nav iespējams, jo līdzšinējais premjerministrs Deivids Kamerons no amata ir atkāpies un ir jāgaida, kad tiks izveidota jauna valdība.

Tikai tad, kad jaunā valdība nodefinēs to, ko tā vēlas mainīt Lielbritānijas un Eiropas attiecībās, būs iespējams iedarbināt Lisabonas līguma 50. pantu un uzsākt sarunas par izstāšanos.

Taujāts, vai viņš uzskata, ka latviešiem Lielbritānijā tiešām šobrīd nav gaidāmas izmaiņas, Kolejs sacīja, ka Lielbritānija joprojām ir ES sastāvdaļa un latviešiem tiks nodrošinātas tās pašas tiesības, kas līdz šim.

Savukārt runājot par to, kādas būs turpmākās Latvijas un Lielbritānijas attiecības aizsardzības jautājumos, Kolejs norādīja, ka referendumā ir nobalsots par izstāšanos no ES, tomēr Lielbritānija joprojām būs Latvijas partneris NATO un citās starptautiskās organizācijās.

Diplomāts arī piebilda, ka arī ASV, Kanāda un Norvēģija ir svarīgi Latvijas sabiedrotie ārpus ES, līdz ar to viņš neredz iemeslus, kāpēc arī Lielbritānija nevarētu būt šāds sabiedrotais. Kolejs arī piebilda, ka līdz ar izmaiņām efektīva ES un NATO sadarbība kļūs vēl svarīgāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!