Foto: Saeimas administrācija

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) neradīs būtiskas sekas ekonomikā, tomēr jācer, ka "Brexit" uzvara liks ES izdarīt pareizos secinājumus, atzina eksprezidents Valdis Zatlers.

Zatlers, vērtējot "Brexit" uzvaru, atzina, ka tas ir Lielbritānijas pilsoņu lēmums un process kādā tas noticis, ir bijis demokrātisks, līdz ar to respektējams. "Es būtu krietni priecīgāks, ja balsojums referendumā būtu pretējs, tomēr tas tagad liks ES izdarīt pareizos secinājumus," piebilda Zatlers.

Uz jautājumu, kādi secinājumi ES būtu jāizdara, Zatlers atbildēja, ka "Brexit" uzvara liecina par iekšējām problēmām ES, ka nepieciešamas kādas reformas vai pārmaiņas. Savukārt runājot par sekām, eksprezidents atzina, ka tās noteikti, būs, piemēram, ekonomikā, jo atsevišķām nozarēm būs grūti.

"ES pēc šī balsojuma bojā neaizies, jo tā ir dzīvotspējīga, kam par iemeslu ir fakts, ka ideja par tās izveidi ir aptuveni 60 gadus veca. Tomēr tai ir jāmainās, savā darbībā jākļūst dinamiskākai," atzina Zatlers.

Viņš piebilda, ka lielākie cietēji no šī balsojuma būs mūsu tautieši, kuri devušies strādāt uz Lielbritāniju un nav ieguvuši minētās valsts pilsonību, jo, iespējams, viņiem var nākties meklēt darbu kādā citā valstī, vai arī atgriezties Latvijā.

Jau ziņots, ka, pēc provizoriskajiem rezultātiem, ceturtdien Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% dalībnieku nobalsojuši par valsts izstāšanos no ES, bet 48% - par palikšanu blokā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!