Foto: Publicitātes foto
Prokuratūrai pēdējos mēnešos Valsts ieņēmumu dienests (VID) nodevis kriminālprocesu pret četrām personām, tostarp, diviem muitniekiem, par 32 miljonu eiro cigarešu kontrabandu, kā arī atklājis vērienīgu ekskluzīvu automašīnu kontrabandas shēmu un krāpšanos ar ūdenspīpju tabaku no Lietuvas.

Portāls "Delfi" piedāvā ieskatu vērienīgākajās VID pēdējos mēnešos atklātajās lietās.


Foto: VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas jau otro reizi viena mēneša laikā atklājušas pārkāpumus saistībā ar ūdenspīpju tabakas kravām, kas tranzītā ievestas no Lietuvas.

Ņemot vērā, ka krava ievesta no Lietuvas, ir uzsākta sadarbība ar Lietuvas tiesībaizsardzības iestādēm sīkākai lietas apstākļu noskaidrošanai, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Šā gada 10.jūnijā muitas kontroles punktā "Terehova" VID muitas amatpersonas veica no Latvijas izbraucošas tranzīta kravas pārbaudi.

Kravas pavaddokumentos bija norādīta 21 tonna ūdenspīpju tabakas, kas tika vesta no kādas muitas noliktavas Lietuvā uz Kirgizstānu. Veicot muitas apskati, tika konstatēts, ka kravā nav deklarētās preces – ūdenspīpju tabakas. Tās vietā tika konstatētas 22 paletes ar pagaidām nenoskaidrota satura šķidruma kannām un divas paletes ar bruģi.

Lai kravā esošās preces (tabaku) varētu legāli laist apgrozībā Eiropas Savienības (ES) teritorijā, tās muitas noliktavā ir jāatmuito un jāsamaksā muitas maksājumi - muitas nodoklis, akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis.

VID norāda, ka krāpnieki izvēlas kravu atstāt ES teritorijā, nemaksājot nodokļus. Šādiem krāpnieciskiem darījumiem ir dokumentāls aizsegs – kravas dokumenti tiek apzīmogoti, apstiprinot, ka krava tiks izvesta tranzītā cauri ES teritorijai, bet faktiski preces paliek kādā no ES valstīm.

Arī 10.jūnijā atklātajā gadījumā ūdenspīpju tabaka, visticamāk, ir palikusi ES teritorijā, lai to realizētu, nesamaksājot noteiktos muitas maksājumus. Krāpniecisko darbību rezultātā nodarītais zaudējums, ko veido ES valstīm nenomaksātie nodokļi, ir aptuveni 1,1 miljons eiro, kas tiks piedzīts no galvojuma izsniedzēja.

Par konstatēto pārkāpumu uzsākta administratīvā pārkāpuma par preču nedeklarēšanu vai deklarēšanu ar neīstu nosaukumu. Likums par to kā sodu paredz piemērot naudas sodu , kā arī preču konfiskāciju.


Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde Ludzas rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nodevusi kriminālprocesu par muitas kontroles punktā "Terehova" atklāto cigarešu kontrabandu lielā apmērā. Pie kriminālatbildības sauktas četras personas, tajā skaitā divas Muitas pārvaldes amatpersonas, portāls "Delfi" uzzināja VID.

Pērnā gada jūnijā kriminālprocesa ietvaros tika aizturēts lielākais kontrabandas cigarešu daudzums, kas VID muitas policijas pastāvēšanas laikā konstatēts vienā reizē - 32 760 800 kontrabandas cigarešu.

Šā gada 13.jūnijā kriminālprocess tika nosūtīts kriminālvajāšanas uzsākšanai Ludzas rajona prokuratūrai. Pie kriminālatbildības sauktas četras personas, tajā skaitā divas VID Muitas pārvaldes amatpersonas.

VID atgādina, ka, veicot operatīvās informācijas pārbaudi, 2015.gada 2.jūnijā VID Muitas policijas pārvaldes amatpersonas uz Terehovas-Ludzas ceļa apturēja divus automobiļus - kravas vilcējus.

Tajos bez jebkādas piesegkravas tika konstatēti gandrīz 33 miljoni dažādu marku cigarešu arBaltkrievijas un Krievijas Federācijas akcīzes preču markām.

Minētie automobiļi šajā pašā datumā bija iebraukuši no Krievijas Latvijā caur Terehovas muitas kontroles punktu - it kā tukši, bez kravas.

Automobiļu vadītāji VID Muitas policijas amatpersonām uzrādīja tranzīta kravas pavaddokumentus, taču, pārbaudot datus, tika konstatēts, ka deklarācijas ar šādiem numuriem, datumu un kravu nav formētas un pavaddokumenti ir viltoti.

2015.gada 2.jūnijā VID Muitas policijas pārvaldē tika uzsākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 190.panta trešo daļu par kontrabandas ceļā ievesto muitošanai pakļauto preču – 32 760 800 cigarešu - pārvietošanu.


Foto: VID

Veicot muitas kontroles pasākumus uz Latvijas robežas ar Baltkrieviju, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes darbinieki novērsuši 200 000 cigarešu kontrabandu, informēja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

28. maijā Indras muitas kontroles punktā no Baltkrievijas iebrauca kravas vilciens. Veicot vilciena muitas fizisko kontroli, muitas amatpersonas sadarbībā ar Valsts robežsardzes amatpersonām divos pusvagonos zem akmeņogļu slāņa konstatēja no muitas kontroles slēptas kartona kārbas, kas bija iepakotas melnā, necaurspīdīgā polietilēna plēvē. Atverot iepakojumus, tajos tika atklāti 120 000 "Premjer" cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām.

Savukārt 27. maijā Indras muitas kontroles punktā, veicot iebraukušā kravas vilciena muitas fizisko kontroli, muitnieki kopā ar robežsargiem divos pusvagonos zem akmeņoglēm atklāja kartona kārbas, kurās atradās 80 000 "Premjer" cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām.

Par konstatētajiem muitas noteikumu pārkāpumiem saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.12 pantu sāktas lietvedības administratīvo pārkāpuma lietās, kas nodotas izvērtēšanai VID Muitas policijas pārvaldei.


Foto: Publicitātes foto

Ekskluzīvu automašīnu kontrabandas no Krievijas shēmā aizdomās tiek turētas septiņas personas, no kuriem trīs ir Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) darbinieki, žurnālistiem preses brīfingā atklāja Muitas pārvaldes priekšnieks Kaspars Podiņš.

Visiem trim CSDD darbiniekiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Viena no personām jau iepriekš ir nonākusi tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā, bet pārējās nav.

Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldes izmeklēšanā atklātā informācija liecina, ka kontrabandas shēmā iesaistītas vismaz 28 automašīnas – vairāki "Bentley", "Ferrari", luksusa klases BMW un "Audi" markas spēkrati. Vienlaikus Podiņš norādīja, ka automašīnu skaits varētu būt lielāks. Automašīnas vestas uz diviem konkrētiem uzņēmumiem, bet abi uzņēmumi nav saistīti ar automašīnu tirdzniecību.

Kopumā valstij radīti zaudējumi kopumā 220 000 eiro apmērā no negūtiem nodokļiem.

Komentējot kontrabandas shēmu, Podiņš klāstīja, ka automašīnas ievestas no Krievijas, vienkārši pārbraucot robežu, nevis vedot tās, piemēram, furgonā. Automašīnām bijis Krievijas reģistrācijas numurs un tehniskās pases, bet jau Latvijā tās reģistrētas ar pārdošanu apliecinošiem dokumentiem, kas liecinājuši, ka Latvijas uzņēmums tās būtu it kā iegādājies Vācijā. Tādējādi apieta arī ievedmuitas maksa.

Krimināllietu muitas pārvalde sākusi izmeklēt pērnā gada augustā un līdz šim lietā veiktas 11 kratīšanas.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) pirmdien jau ir pieprasījis Ceļu satiksmes drošības direkcijas valdei steidzami sniegt detalizētu informāciju par uzņēmuma iekšējās pārbaudes uzsākšanu un tās rezultātiem saistībā ar publiskoto informāciju par Muitas policijas atklāto ekskluzīvo automašīnu kontrabandas shēmu un iespējamo CSDD amatpersonu dalību tajā.

"Delfi" jau ziņoja, ka Muitas policija atklājusi vērienīgu ekskluzīvu automašīnu kontrabandas shēmu. LTV rīcībā esošā informācija iepriekš liecina, ka shēmu, iespējams, pieseguši Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) darbinieki, savukārt CSDD noliedza savu darbinieku iesaisti ekskluzīvo automašīnu krāpšanas shēmā.

"Ņemot vērā to, ka šīs automašīnas tika reģistrētas Latvijā un ka jebkura transportlīdzekļa reģistrācija notiek, iesaistot CSDD darbinieku, tad loģiski, ka, izmeklējot lietu, būtu jāpārbauda, vai reģistrācijā iesaistītie darbinieki nav kaut kādā veidā saistīti arī šajā noziedzīgo nodarījumu shēmā. Acīmredzot tāpēc arī tika veikta šo CSDD darbinieku nopratināšana," skaidroja CSDD sabiedrisko attiecību daļas pārstāvis Jānis Aizpors.


Foto: Reuters/Scanpix

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas maijā vairākās akmeņogļu kravās atklājušas lielu daudzumu - kopumā 440 000 - kontrabandas cigarešu no Baltkrievijas, informēja VID.

24.maijā Indras muitas kontroles punktā, veicot no Baltkrievijas iebraukuša kravas vilciena sastāva fizisko kontroli, muitas amatpersonas sadarbībā ar Valsts robežsardzes darbiniekiem atklāja, ka divos vagonos zem akmeņoglēm ir paslēptas 12 kartona kārbas, kas ietītas melnā necaurspīdīgā polietilēna plēvē. Tajās atradās 180 000 cigarešu "Premjer".

22.maijā Indras muitas kontroles punkta amatpersonas vienā vagonā konstatēja zem akmeņoglēm noslēptas piecas kastes, kurās bija 50 000 gabali cigarešu "NZ".

Līdzīgs pārkāpums tika atklāts arī 21.maijā - kravas vilciena fiziskās kontroles gaitā tika konstatēts, ka vienā vagonā zem akmeņoglēm ir paslēptas desmit kartona kārbas. Atverot iepakojumus, tajos konstatēti 100 000 "Premjer" markas cigarešu.

Savukārt 20.maijā Indras muitas kontroles punktā, veicot no Baltkrievijas iebraukuša kravas vilciena fizisko kontroli, muitas amatpersonas sadarbībā ar Valsts robežsardzes darbiniekiem akmeņogļu vagonā atklāja 11 kartona kārbas, kas bija ietītas melnā polietilēna plēvē. Tajās atradās 110 000 "Premjer" cigarešu.

Visos gadījumos tabakas izstrādājumi bija marķēti ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām.

Par konstatētajiem muitas noteikumu pārkāpumiem saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu sāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietas, kas nodotas izvērtēšanai VID Muitas policijas pārvaldei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!