Foto: F64
Pēdējās dienās pirms traģēdijas sieva mājās sūdzējās par to, ka veikalā bieži ieslēdzas signalizācija, un sacīja, ka viņa šī iemesla dēļ baidās strādāt veikalā pie kases, ceturtdien tiesā liecināja Zolitūdes traģēdijā cietušais.

Viņš nelaimē zaudēja sievu, kas strādāja "Maximā" par kasieri. Traģēdijas brīdī sieviete atradās savā darba vietā.

"Kāpēc tas notiek, viņa nestāstīja, vien teica, ka viņai bail strādāt, sēdēt pie kases," stāstīja vīrietis. Atbildot uz advokātes jautājumu, viņš precizēja, ka par signalizācijas skanēšanu sieva runājusi apmēram pēdējās divas trīs nedēļas. Sieva arī stāstījusi, ka trūkumu novēršanai uz veikalu atbraukusi remontbrigāde.

Vīrietis arī sacīja, ka iepriekšējās reizēs, kad signalizācija skanējusi, sievai neesot ļauts brīvi pamest darba vietu, jo darbs pie kases saistīts ar materiālajām vērtībām.

Cietušais tiesai pieteicis 350 460 eiro kompensāciju, ko veido gan morālais, gan materiālais kaitējums.

Savukārt kāda cita cietusī, kas pieteica morālo kompensāciju 300 000 eiro apmērā, pratināšanas laikā nespēja valdīt asaras. Viņa norādīja, ka traģēdijā zaudējusi meitu, kas bijusi viņas vienīgais bērns.

Jau ziņots, ka uz ceturtdienas sēdi aicināti 30 cietušie.

Par cietušajiem Zolitūdes traģēdijas krimināllietā atzītas 268 personas. Cietušo nopratināšana šajā lietā sākās 13.aprīlī un tā turpināsies līdz rudenim.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka marta sākumā tiesa krimināllietu sāka skatīt pēc būtības. Lietā apsūdzēts sabrukušā lielveikala "Maxima" būvkonstrukciju autoruzraugs Ivars Sergets, būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvprojekta vadītājs Andris Kalinka, uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs attiecīgajā periodā Staņislavs Kumpiņš, Mārtiņš Draudiņš, kurš bija atbildīgais būvuzraugs projekta pirmajai kārtai, Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietnieks Jānis Balodis, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas eksperte Marika Treija, būvinspekcijas priekšnieka vietniece Aija Meļņikova un "Maxima Latvija" darba aizsardzības speciāliste Inna Šuvajeva.

Apsūdzības uzrādītas par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības, valsts amatpersonas bezdarbību un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu. Apsūdzētās personas savu vainu neatzīst.

Tāpat tiesa lēmusi par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu SIA "HND Grupa", arhitektu firmai "Kubs", "Re&Re", "CM Consulting" un "Maxima Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!