Foto: DELFI
14 Latvijas internātskolu direktori vēstulē Valsts prezidentam Raimondam Vējonim iebilduši pret Izglītības un zinātnes ministrijā izstrādāto pedagogu atalgojuma modeli, kas paredz, ka no nākamā gada internātskolu finansēšana tiks nodota vietējām pašvaldībām.

"Neadekvātas reformas rezultātā vislielākie cietēji būs bērni. Uzskatām, ka sociālā aprūpe, ko internātskolā saņem bērni, ir valstiska problēma," rakstīts internātskolu direktoru vēstulē.

Vēstulē norādīts, ka daļa no Latvijas ģimenēm ir disfunkcionālas un nespēj bērniem sniegt ne vajadzīgo materiālo nodrošinājumu, ne pietiekamu aprūpi un uzmanību. Direktoru ieskatā, internātu skolotāji ir tie, kuri veic ne tikai savus tiešos pienākumus, bet arī tos, kas būtu jāveic vecākiem.

Internātu personālam esot nozīmīga loma ģimenes problēmu risināšanā, jo skolās caur audzēkņiem tiek noteiktas ģimenes problēmas, kas tiek risinātas sadarbībā ar citām institūcijām. "Ir pietiekami daudz veiksmes stāstu šajā jomā, kas ļauj secināt, ka ejam pareizajā virzienā," raksta internātu vadītāji.

Internātos netiek pieļauta bērnu klaiņošana un notiek darbs ar nemotivētiem skolēniem. Šie audzēkņi tiekot uzraudzīti no rīta līdz vakaram, lai viņi nenonāktu ielas ietekmē. "Ja internātskolu skolēni mācīsies pašvaldības finansētajās dienas skolās, tad bērni nesaņems vajadzīgo uzmanību, palīdzību un aprūpi. Pēc skolas pēcpusdienās viņiem būs iespēja klaiņot, iesaistīties pretlikumīgās darbībās, jo neviens sociālais dienests nebūs spējīgs izsekot viņu gaitām," brīdināts Valsts prezidentam adresētajā vēstulē.

Internātu vadītāji piemin, ka skolēni tiek integrēti vietējās kopienas dzīvē. Viņiem ir iespēja iesaistīties interešu izglītības pulciņos un dažādās aktivitātēs. Internātskolu audzēkņi veiksmīgi piedalās arī mācību priekšmetu olimpiādēs, konkursos un vietējos kultūras pasākumos. Reorganizējot internātskolas, palielinātos to bērnu skaits, kuri pārtrauks mācības un kuri tiks izņemti no ģimenēm, brīdina skolu direktori.

Internātu vadītāji aicina Saeimas deputātus paviesoties skolās un norāda, ka šajā mācību gadā Izglītības un zinātnes ministriju pārstāvji katras skolas vizītei veltījuši no 20 līdz 30 minūtēm, kas esot par maz, lai gūtu priekšstatu par iestādes darbu.

Atņemot internātskolām valsts finansējumu un pārliekot to uz pašvaldību pleciem, tiks sagrauts tas sociālais darbs, kas patlaban tiek veikts ar ģimenēm, kuru bērni mācās internātskolās, internātskolu direktori brīdina vēstules nobeigumā.

Vēstule adresēta Valsts prezidentam, premjerministram, kā arī Saeimas deputātiem. To parakstījušas Aglonas internātpamatskola, Biržu internātpamatskola, Cesvaines internātpamatskola, Cieceres internātpamatskola, Drabešu internātpamatskola, Iecavas internātpamatskola, Kandavas internātvidusskola, Liepnas internātpamatskola, Liepājas internātpamatskola, Mālpils internātpamatskola, Rīgas Mūzikas internātvidusskola, Tilžas internātpamatskola, Vecbebru Profesionālā un vispārizglītojošā internātvidusskola un Vaiņodes internātpamatskola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!