Foto: LETA

Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) Atkarīgo centrs, kas izveidots Olaines cietumā, pirmos klientus uzņems šovasar, paziņojusi Tieslietu ministrija pēc ceturtdien Saeimā trešajā lasījumā pieņemtajiem grozījumiem Latvijas Sodu izpildes kodeksā, kas ļaus uzsākt jaunu ieslodzīto resocializācijas programmu.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) ir pārliecināts, ka jaunā IeVP pieeja mazinās recidīvu, jo efektīva atkarību mazināšanas programmu īstenošana ieslodzījuma laikā novērsīs arī noziegumu izdarīšanas cēloņus. Atkarīgām personām bieži vien tieši narkotisko un psihotropo vielu lietošana ir bijis pamats izdarīt noziedzīgus nodarījumus.

200 notiesātajiem tiks nodrošināta iespēja jebkurā soda izciešanas stadijā brīvprātīgi iesaistīties atkarību mazināšanas programmā, kas tiks īstenota IeVP Atkarīgo centrā speciāli tam plānotā, starptautiskajiem standartiem atbilstošā un drošā infrastruktūrā. Darbu ar atkarīgajiem notiesātajiem veiks speciāli apmācīti darbinieki. Jaunās pieejas īstenošanā tiks izmantotas Norvēģijā un Polijā aprobētas atkarību mazināšanas programmu metodikas.

Jau ziņots, ka Atkarīgo centra izveide Olaines cietumā, ieskaitot tā būvniecību un personāla apmācību, notiek Tieslietu ministrijas un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta līdzfinansētās programmas "Latvijas korekcijas dienestu un Valsts policijas īslaicīgās aizturēšanas vietu reforma" ietvaros. Kopējais projekta finansējums ir 8 277 294 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!