Foto: F64

Ja līdz augustam nebūs sakārtota maksātnespējas nozare, ko tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (NA) uzņēmās izdarīt, stājoties Māra Kučinska (ZZS) valdības rindās, tad viņam varētu nākties amatu atstāt, svētdien vēsta "TV3" raidījums "Nekā Personīga".

Kopš 2011.gada Tieslietu ministriju vadījuši Nacionālās apvienības ministri. Lai arī partija noliedz, ka tās politiķi lobējuši maksātnespējas administratoru intereses, šo gadu laikā reformēt nozari nav izdevies. 2014.gada novembrī Laimdotas Straujumas (V) otrajā valdībā tieslietu ministra amatam izvirzīja Rasnaču. Lielāko banku vadītāji brīdināja, ka Maksātnespējas administratoru shēmas jau apdraud valsts drošību.

Pērn Valsts kontrole savā revīzijā secinājusi, ka TM trūkst konkrēta plāna un skaidra mērķa. Un arī šobrīd Valsts kontroliere Elita Krūmiņa uzlabojumus nozarē neredz.

"Paskatoties uz mūsu revīzijas ziņojumu, paskatoties to pašu Ārvalstu investoru padomes pētījumu, manuprāt, grandiozi skaitļi, kas ļoti liek aizdomāties par to, kādi ir tautsaimniecībai zaudējumi no šī te nekvalitatīvā vai ļaunprātīgā maksātnespējas procesa. Manuprāt ir ļoti lielam pamatam jābūt, lai rīkotos ātri. No mūsu puses mēs esam gatavojuši pēc mūsu revīzijas vēstuli ministru prezidentei ar lūgumu šo procesu veicināt. Īpaša vēlme vai ātra reakcija – tādu neredzējām," atzina Krūmiņa.

Stefans Oldfilds ir viens no valdības padomdevējiem Ārvalstu investoru padomē. Viņa darba vieta ir starptautiskā kompānija "Price waterhouse Coopers" (PwC) un viņš pats ir maksātnespējas administrators ar 25 gadu pieredzi. PwC iecelta par administratoru arī ASV bankā "Lehman brothers", kuras bankrots 2008.gadā satricināja visu finanšu pasauli. Latvijā strauji uzplaukusī maksātnespējas nozare un tās vājā uzraudzība Lielbritānijas administratoram bijis pārsteigums.

Oldfilds raidījumam atzīst, ka viņam maksātnespējas procesu uzraudzībā jāpieturas pie ļoti augstiem standartiem, bet Latvijā nav tik stingru sankciju, ja pārbaude par administratora darbu noslēdzas viņam nelabvēlīgi.

Maksātnespējas administratoru darba uzraudzība Latvijā ir dalīta. Viņu sertificēšanu veic pašu administratoru izveidota biedrība - Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācija. To, cik labi administratori pilda savus pienākumus, jāuzrauga TM pārraudzības iestādei – Maksātnespējas administrācijai. Šobrīd Valdības kuluāros sākusies cīņa, kā šo uzraudzību reformēt.

Politiķi saņēmuši administratoru asociācijas ieteikumus kontroli no TM atdot Ekonomikas ministrijai.

Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs Olavs Cers raidījumā atzīst, ka "šobrīd redzējums nav diez ko optimistisks, jo nozares sakārtošana principā nenotiek. Tas, ko ilgāku laiku saka arī Tieslietu ministrija, ka ir izdarīts ļoti daudz, lai nozari sakārtotu, lai maksātnespēja nebūtu vairs problēmjautājums, neatbilst patiesībai. Jo tas, kas globāli kas ir izdarīts, ja mēs visi zinām, tad ir grozījumi likumā par valsts amatpersonas statusu, pie kā viss arī ir apstājies. Un mūsu viedoklis ir tāds, ka šajā nozarē ļoti maz ir piedalījusies Ekonomikas ministrija. Jo maksātnespēju visu laiku ir kūrējusi un vadījusi TM, uzskatot to par šauru juridisku jautājumu, taču tā ir tautsaimniecības nozare, kur būtisks viedoklis būtu sakāms arī Ekonomikas ministrijai".

Ekonomikas ministrs apstiprina, ka runāts arī par šādu ieceri. Tomēr ticamākais plāns būtu izveidot stipru un neatkarīgu Maksātnespējas administrāciju, tai uzticot arī administratoru sertificēšanu.

Rasnačs raidījumā atzīst, ka "zem Ekonomikas ministrijas ir mēģinājuši baumu līmenī pārņemt Patentu valdi, vēl dažas citas iestādes, bet tas nenotiks. Arī Uzņēmumu reģistrs paliks zem Tieslietu ministrijas. Arī Maksātnespējas administrācija, kas kā galvenā pārraugošā iestāde paliks. Un mēs nākošgad stiprinām tās kapacitāti, mēs budžetu papildinām ar papildus 100 tūkstošiem eiro un tieši šie publiskie elektroniskie pārskati būs galvenais instruments. Plus vēl grozījumi likumā, kas dos administrācijas vadītājam iespēju disciplināri sodīt šos sertificētos administratorus un es ļoti ceru, ka jaunais direktors šeit ieviesīs kārtību".

Kopš marta administrācija strādā bez vadītāja. Agrākais direktors Ervīns Ābele esot aizgājis, jo saņēmis viduvēju vērtējumu ministrijas veiktajā atestācijā. Valsts kancelejas sludinātajā konkursā administrācijas direktora amatam pieteikušies četri pretendenti.

Komisija par atbilstošiem atzinusi trīs, ar kuriem 13.jūnijā rīkos pārrunas. Pēc tam zināšanu un svešvalodu pārbaudi. Īsi pirms Jāņiem atbilstošāko pretendentu vārdi nonāks uz tieslietu ministra galda. Tieši no Rasnača izvēles būs atkarīgs, kuru cilvēku virzīs apstiprināšanai amatam, vēsta TV3.

Raidījums atzīmē, ka jau pēc diviem mēnešiem pašam ministram Rasnačam būs darba intervija premjera kabinetā, jo Kučinskis viņu paņēmis savā valdībā ar noteikumu, ka līdz augustam TM spēs piedāvāt konkrētu plānu kā sakārtot administratoru nozari.

Kučinskis, vaicāts, ja tie paši investori pēc augusta teiks, ka joprojām nozare nav sakārtota, ir problēmas, tad kāds būs risinājums, atbild, sakot: "protams, ka es šobrīd nedomāju, ka tas ministrs, kurš nespēj kaut kādu iemeslu pēc tikt galā ar to, ko viņš ir apņēmies, tad acīmredzot nevar būt ministrs. Tas ir skaidrs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!