Foto: LETA
Lai gan atsevišķi ministri pēdējā laikā izpelnījušies kritiku, pašlaik par personāliju maiņu valdībā netiekot domāts.

Koalīcijas politiķi gan oficiāli, gan arī neoficiālās sarunās norāda, ka pašlaik nekas neliecinot par to, ka valdības sastāvā varētu notikt pārmaiņas.

Pagājušajā nedēļā Māra Kučinska (ZZS) vadītajai valdībai apritēja 100 dienas. Politiķi, nozaru pārstāvji, kā arī eksperti dažādi vērtē šīs valdības sniegumu. Atsevišķas nevalstiskās organizācijas spriedušas arī par iespēju pieprasīt atsevišķu ministru demisiju. Tomēr tiek prognozēts, ka valdība būs stabila arī turpmāk.

Daudz pretrunīgu viedokļu šajā laikā pausts par tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču (VL-TB/LNNK), kurš uzskatīja, ka Latvijai nebūtu jāpievienojas Stambulas konvencijai. Kritiku izsauca arī Tieslietu ministrijas (TM) pasūtītā konvencijas juridiskā analīze.

Piemēram, Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzskata, ka TM vajadzēja rīkot plašu diskusiju par Stambulas konvenciju. Iepriekš prezidents LNT raidījumā "900 sekundes" izteicās, ka Rasnača rīcība saistībā ar Stambulas konvenciju nav pieņemama un ir jābūt kaut kādām sekām. Vēlāk gan Vējonis tik skarbs savos izteikumos vairs nebija. Kučinskis arī paudis, ka bez līdzekļu tērēšanas juridiskā atzinuma pasūtīšanai par konvenciju varēja arī iztikt. Tomēr valdības vadītājs jau iepriekš norādījis, ka, viņaprāt, tieslietu ministram darbs ir jāturpina.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars uzsvēra, ka ministrs aizstāv vēlētāju intereses. Ministri ir politiskās personas un viņu viedoklis var gan patikt, gan arī nepatikt, un arī kritika mēdz būt ļoti dažāda, sacīja Dzintars, piebilstot, ka jautājumā par Stambulas konvenciju sadūrušies dažādu vērtīborientāciju grupu uzskati, kurām ir atšķirīgas intereses arī citos jautājumos.

"Vai ministra komunikācija bija perfekta? Daudz ko var labāk," vienlaikus atzina politiķis. Dzintars arī pauda, ka ministriem nav jābūt "sausiņiem", bet gan aktīviem un jāaizstāv vēlētāju intereses.

Bez kritikas neiztika arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvji valdībā. Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības padome aicinājusi Saeimu vērtēt Kučinska atbilstību ieņemamajam amatam, savukārt Latvijas Ārstu biedrība paziņojusi, ka aicinās mainīt veselības ministru, ja pašreizējais ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) līdz 31.maijam nespēs izpildīt valdības rīcības plānā paredzēto par veselības pakalpojumu groza noteikšanu atbilstoši pieejamajam valsts budžeta finansējumam. Arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācija (LĢĀA) 31.maijā plāno protesta akciju, aicinot risināt nozares problēmas. Ja tās netikšot risinātas, ģimenes ārsti varētu spriest arī par veselības ministra demisijas pieprasīšanu.

Neoficiāli politiķi norāda arī uz ZZS ietilpstošo partiju - Zemnieku savienības un Zaļās partijas - "varas līdzsvaru" un atšķirīgiem viedokļiem - viss neesot pavisam gludi, tomēr pašlaik ar nopietnām sekām tas nedraudot.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis norādīja, ka kritika valdības pārstāvjiem ir "parasta lieta", tomēr Belēvičam jāļauj darīt nepieciešamās lietas, veicot reformas veselības aprūpes nozarē.

Viņš akcentēja, ka reformu veikšanai svarīgs arī koalīcijas partneru atbalsts, un pauda pārliecību, ka tagad ministru sastāvā izmaiņas nenotiks.

Dažādi tiek vērtēta arī izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska (V) piedāvātā pedagogu atalgojuma reforma, kur vēl nepieciešams atrisināt jautājumu par līdzekļiem kultūrizglītības pedagogiem un jāizvērtē citi iebildumi. Koalīcijas partneri vēl plāno diskusijas saistībā ar pedagogu atalgojuma reformu, ZZS šonedēļ iztaujās Šadurski arī frakcijas sēdē. Situāciju ar "Vienotību" sarežģī arī šī politiskā spēka reitingi, kas arī varot ietekmēt stabilitāti, neoficiāli norādīja koalīcijas partneri.

Savukārt "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa uzteic šī politiskā spēka ministrus, arī jaunpienācējus valdībā. Viņa pauž prieku par Šadurska aktivitātēm saistībā ar pedagogu atalgojuma reformu, kas neesot viegls uzdevums. Arī viņa uzskata, ka izmaiņas valdībā pašlaik nav gaidāmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!