Foto: LETA
Valdība plāno piemērot papildus procentu maksājumus par valsts doto garantiju pirmajam mājoklim jaunajām ģimenēm, lai programmu varētu turpināt, pirmdien paziņoja valdības pārstāvji pēc koalīcijas partiju tikšanās.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens ("Vienotība") norādīja, ka pašlaik galvojumi tiek finansēti no naudas, ko iegūst no uzturēšanās atļaujām, taču to apjoms strauji sarūk.

"Šogad ir izsniegtas tikai 24 uzturēšanās atļaujas un ir skaidrs, ka no šī avota mēs nevarēsim finansēt šo programmu, taču programma ir saņēmusi lielu atsaucību sabiedrībā. Pagājušajā gadā šīs garantijas ir piešķirtas aptuveni 1300 ģimenēm, bet šogad plānots, ka varētu būt aptuveni 4000 pieprasījumu," pieļauj Ašeradens. Budžeta situācija norādot uz to, ka programmai papildu līdzekļus nevarēs atrast.

Ekonomikas ministrija esot nākusi klajā ar piedāvājumu programmu daļēji komercializēt - valsts finanšu institūciju "Altum" izmantot kā bāzes finansētāju un turpmāk ģimenes maksātu procentus par šo atbalstu papildus kredītmaksājumam.

"Piemēram, ja trīs bērnu ģimene vēlētos saņemt 20 000 eiro garantiju pirmā mājokļa iegādei, tad viņiem būtu jārēķinās ar papildu 1,7% procentiem. Tas atļautu programmu nodrošināt nepārtraukti un nosegtu visas ieinteresētās ģimenes, kas šādu atbalstu vēlētos," stāstīja priekšlikuma autors ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

Ministrs norādīja, ka procentu likme paredzēta atšķirīga, ņemot vērā bērnu skaita ģimenē. Trīs bērnu ģimenei tie būtu 1,7%, ģimenei ar diviem bērniem - 2,4, savukārt viena bērna ģimenei - 3,8%. Ašeradens arī norādīja, ka nākotnē iespējama diskusija par šāda veida atbalsta piešķiršana arī jaunajām ģimenēm, kas bērnu vēl tikai plāno, taču pašlaik ir nepieciešams nodrošināt programmas darbu pie esošajiem kritērijiem.

"Pašlaik esam atraduši iespēju programmu turpināt pie šādu kritēriju, bet nākotnē iespējams runāt arī par programmas atbalstu jaunajām ģimenēm bez bērniem. Bet tur, protams, jābūt diskusijai ar demogrāfijas padomi par kritērijiem, jo valdība nevar atbalstīt visu nekustamā īpašuma tirgu," sacīja Ašeradens.

Jau ziņots, ka šobrīd aizdevumus ar valsts galvojumu līdz 10 gadiem izsniedz sešas Latvijas komercbankas. Programmas ietvaros aizņēmējs var saņemt tikai vienu galvojumu dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai. Lielākais iespējamais galvojuma apmērs ir 20 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!