Valsts policija (VP) aizturējusi trīs 1999. gadā dzimušus jauniešus, kuri veikuši nelikumīgas darbības ar interneta vietnes "draugiem.lv" lietotāju datiem. Kratīšanas laikā policija izņēma datu nesējus, kuros bija vairāk nekā tūkstotis ar virtuālajām identitātēm, informē VP.

VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa informāciju par iespējamām nelikumīgām darbībām ar "draugiem.lv" lietotāju datiem saņēma šā gada februārī.

Likumsargi noskaidroja, ka dažādos ārzemju interneta resursos izveidotas un uzturētas vairākas viltotas mājas lapas, kuras vizuāli bijušas identiskas "draugiem.lv" autorizācijas lapai, kas lietotājiem radīja maldīgu iespaidu par mājas lapas autentiskumu.

VP informē, ka sākotnēji "draugiem.lv" lietotājiem tika sūtītas vēstules ar aicinājumu piepelnīties. Šajās vēstulēs norādīta adrese uz iepriekš minētajām viltotajām mājas lapām. Veicot autorizēšanos falšajā interneta vietnē, "draugiem.lv" lietotāji savus piekļuves datus nodeva noziedzniekiem.

Noziedznieki datus izmantoja, lai piekļūtu lietotāju vēstulēm un tādā veidā reklamētu azartspēļu interneta vietni. Krāpnieku mērķis bija pelnīt ar klientu piesaisti konkrētajam azartspēļu portālam.

Sadarbojoties gan ar "draugiem.lv", gan Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju (CERT.LV), ENAP nāca uz pēdām trim jauniešiem, pret kuriem uzsākts kriminālprocess par nelikumīgām darbībām datu apstrādes sistēmā.

VP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa aicina interneta lietotājus būt uzmanīgiem, un regulāri veikt standarta drošības pasākumus, lietojot interneta resursus. VP aicina rūpīgi izvērtēt, kam un kādā interneta vietnē tiek sniegta personiska informācija un neievadīt personiskus, bankas datus un paroles, ja notiek pieslēgšanās nezināmiem atvērtiem bezvadu tīkliem. Tāpat policija aicina uzmanīties, ja pēc paroles ievadīšanas interneta vietne nedarbojas vai atveras neierasts saturs. Šādā gadījumā nekavējoties jāsazinās ar vietnes uzturētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!