Foto: LETA

Pēc 20 esošās Saeimas deputātu iesnieguma Satversmes tiesā (ST) ierosināta lieta par priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumiem internetā, informēja ST.

Apstrīdētā norma priekšvēlēšanu aģitācijas likumā nosaka, ka vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanu dienas priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programmās un raidījumos, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos, internetā ir aizliegta.

Pieteikumā deputāti norāda, ka priekšvēlēšanu aģitācijas aizliegums tiekot attiecināts arī uz saziņu internetā, tostarp saziņu sociālajos tīklos. Šāds aizliegums, pēc pieteikuma iesniedzēju domām, nesamērīgi ierobežo tiesības uz vārda brīvību.

Pieteikumu tiesā iesnieguši astoņi partijas "Saskaņa" deputāti - Andrejs Klementjevs, Aleksandrs Jakimovs, Jānis Ādamsons, Zenta Tretjaka, Igors Zujevs, Jānis Urbanovičs, Boriss Cilevičs, Mihails Zemļinskis, kā arī septiņi Latvijas Reģionu apvienības deputāti - Inga Bite, Nellija Kleinberga, Mārtiņš Bondars, Jānis Ruks, Juris Viļums, Mārtiņš Šics, Dainis Liepiņš un pieci partijas "No sirds Latvijai" deputāti - Gunārs Kūtris, Inguna Sudraba, Silvija Šimfa, Arvīds Platpers un Aivars Meija.

Tieši "Saskaņas" līderim, Rīgas mēram Nilam Ušakovam pagājušā gadā tiesa piemēroja 50 eiro naudas sodu par aģitācijas noteikumu pārkāpumu. Ušakovs dienu pirms vēlēšanām sociālajos tīklos ievietoja informāciju ar aicinājumu balsot par 11. sarakstu - partiju "Saskaņa".

ST ir uzaicinājusi Saeimu līdz 19. jūlijam iesniegt ST atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 19. oktobris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!