Foto: LETA

Par spīti paša izteiktajai vēlmei izstāties no tā dēvētās Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas, deputāts Ringolds Balodis (NSL) no tās atsaukts netika, portāls "Delfi" uzzināja Saeimā.

Ceturtdien, 12. maijā, Saeima lēma no Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas atsaukt deputātu Jāni Ruku (LRA) un Jāni Ādamsonu (S), savukārt Baloža atsaukšanu ko darba komisijā Saeima neatbalstīja. Par plāniem pamest komisiju deputāti paziņoja pagājušajā nedēļā, norādot, ka komisijas darbs nebūs efektīvs.

Opozīcijas deputāti vēlējās pamest šo komisiju, jo koalīcijas deputāti ir "meistarībā sapinušies", pie tribīnes savu un kolēģu lēmumu pamatoja Balodis.

"Šī komisija, es domāju, bija vietā un laikā un, protams, interesantā veidā tieši šīs komisijas izveidošanas laikā – aprīlī – ir atklātas gan narkotiku kravas, gan ieroču kravas, gan visvisādi interesanti notikumi ir atgadījušies," pauda deputāts. "Nu, es domāju, ka koalīcijas deputāti ir pārspējuši paši sevi, meistarībā sapinušies, tā sacīt."

Viņš asi kritizēja darba organizēšanu komisijā un uzsvēra, ka komisijā partiju "No sirds Latvijai" nepārstāvēs neviens deputāts.

Saistībā Pretkorupcijas izmeklēšanas komisijas darbu Balodis plāno ar opozīcijas kolēģiem ceturtdien vērsties Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā.

Tikmēr komisijas priekšsēdētājs Veiko Spolītis (V) noraidīja pārmetumus: "Lai arī pēdējo nedēļu laikā medijos ir izskanējis lērums emocionālu paziņojumu, vēlos atgādināt, ka uzņēmos komisijas vadību, lai rastu atbildes uz sabiedrību interesējošiem jautājumiem, neatkarīgi no politiskās konjunktūras." Savukārt deputāts Kārlis Seržants (ZZS) komisijas darbu salīdzināja ar pasaku par to, kā balodis pie strazda gāja mācīties ligzdu pīt. Deputāti šo salīdzinājumu uzņēma ar aplausiem.

Debatēs piedalījās arī Solvita Āboltiņa (V), viņa uzsvēra, ka komisija ir instruments, kas noteikts Satversmē. Iepriekš tika lemts, ka komisijā būs pārstāvēta katra frakcija, no katras frakcijas izvirzot vienu kandidātu. Atsaucot trīs opozīcijas deputātus, Saeima pārkāptu pašu pieņemtu lēmumu, skaidroja deputāte. Atsaukt no komisijas deputātus var tikai tad, ja no attiecīgajām frakcijām tiek piedāvāti citi pārstāvji.

Savukārt klaju nepatiku pret komisijas darbu pauda Artuss Kaimiņš (pie frakcijām nepiederošs deputāts). Viņš aicināja arī koalīcijas frakcijas atsaukt savus pārstāvjus no Pretkorupcijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas. Arī Kaimiņš kolēģiem pastatīja, kā pats norādīja, pasaku: "Reiz kāds kaimiņš satika seržantu un uzsita viņam pa aci, jo viņš bija tikai seržants."

Savu vārdu debatēs teica arī deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS), aicinot deputātus "beigt dalīšanu koalīcijās un opozīcijas, jo mēs visi esam kolēģi". "Uzvedīsimies koleģiāli, jo tad tas darbs vienmēr izdosies!" mudināja Līdaka. Deputāts Valdis Kalnozols (ZZS) aicināja kolēģus nebūt par "vislabāk apmaksātajiem aktieriem valstī".

Ziņots, ka iepriekš Saeima apstiprināja Pretkorupcijas izmeklēšanas komisijas sastāvu, tajā ievēlot deputātus – Balodi, Ruku, Ādamsonu, Jāni Dombravu (VL-TB/LNNK) un Gunti Kalniņu (ZZS). Savukārt par komisijas priekšsēdētāju tika ievēlēts deputāts Veiko Spolītis (V).

Pretkorupcijas parlamentārajai izmeklēšanas komisijai lielākoties paredzēts strādāt ar Valsts ieņēmumu dienesta, tajā skaitā Muitas un Finanšu policijas, jautājumiem.

Vēstīts, ka komisija izveidota aprīlī pēc 34 deputātu pieprasījuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!