Foto: AFP/Scanpix

Tieslietu ministrijas pasūtītā Stambulas jeb vardarbības pret sievietēm novēršanas konvencijas juridiskā analīzē tviterī sacēlusi sašutuma vētru.

Kā iepriekš vēstīts, analīzē secināts, ka no juridiskā viedokļa nav atrodams neviens iemesls, kādēļ Latvijai būtu jāparaksta starptautisks līgums, kas neatbilst tās pamatlikumam - Satversmei. Piemēram analīzes autori - Ingas Kačevskas birojs - secinājuši, ka konvencijā netiekot ņemtas vērā vecāku tiesības bērnu izglītībā, vecāku reliģijas brīvībā.

"Ja Latvija pievienosies Stambulas konvencijai, tad likumdevējs būs atcēlis vienu no svarīgākajām pamattiesībām Latvijā - vienlīdzību likuma priekšā -, "a priori" padarot vīriešu diskrimināciju - tātad diskrimināciju pēc bioloģiskā dzimuma - par leģitīmu, turklāt bez jebkāda racionāla pamata," pausts vienā no analīzes tēzēm. Ar analīzes tekstu iespējams iepazīties šeit.

Kritizētāji galvenokārt norāda uz to, ka analīzē izmantotie argumenti neliecina par to, ka tā ir juridiska analīze. Daži to salīdzina ar TM publiskotajiem padomiem jaunlaulātajiem, kas arī izpelnījās asu kritiku. Kopumā jūtams, ka analīzi izlasījušie apšauba šim pasūtījumam iztērētās naudas lietderīgu izmantošanu.

Dokumenta aizstāvju publiskajā vidē pagaidām ir maz, starp viņiem pamanāmākais ir Romas Katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs. Citi pārmetumus noraida, apgalvojot, ka vardarbību pret sievietēm nosodošā konvencija interesējot tikai "liberāļus".

"Delfi" izvērstā materiālā jau skaidroja, ko paredz Stambulas konvencija un kādas ir Latvijas organizāciju un amatpersonu iebildes pret to.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!