Rīgas reģiona pārvalde sākusi izmeklēt aizdomīgus darījumus ar 590 garāžām Kauguros, Jūrmalā, piektdien vēstī laikraksts "Latvijas Avīze".

Laikraksts skaidro, ka garāžas Jūrmalas iedzīvotājiem atsavinātas nelikumīgi. 2012. gada 6. maijā 84 garāžu īpašnieki pārvēlējuši garāžu īpašnieku kooperatīva valdi. Vēloties Uzņēmumu reģistrā reģistrēt pārmaiņas valdē, īpašnieki saņēmuši atteikumu. Uzņēmumu reģistrs iedzīvotājus informējis, ka reģistrēta jau cita valde citā sastāvā.

Vēlāk atklājies, ka to tajā pašā dienā – 2012. gada 6. maijā - ievēlējuši 15 citi garāžu īpašnieki. Īpašnieku mazākums Uzņēmumu reģistrā reģistrējis jauno valdi, kas ieguvusi tiesības lemt par 582 neprivatizētajām garāžu ēkām, kā arī tām, kurās iekārtots autoserviss un veikals, vēstī laikraksts.

2013. gadā oficiāli reģistrētā valde lēmusi uzņemt garāžu īpašnieku kooperatīvajā sabiedrībā SIA "Komunālpārvalde", nododot tai 582 garāžas un ļaujot ierakstīt tās zemesgrāmatā uz šī uzņēmuma vārda. "Latvijas Avīze" skaidro, ka ar šo valdes lēmumu tika atdāvināta citiem īpašniekiem piederoša manta. Vienlaikus valde lielā vienprātībā lēmusi pilnvarot valdes priekšsēdētāju Māri Mežapuķi kārtot visas ar īpašuma tiesību maiņu un reģistrēšanu saistītās procedūras.

2014. gada novembrī garāžu īpašnieku kooperatīvā sabiedrība "Jūrmalas stūre" iesniegusi Rīgas apgabaltiesā prasību atzīt dokumentu viltošanu, ko veikusi oficiāli reģistrētā valde. Tādējādi tiktu atzīsts arī par spēkā neesošu tās vārdā visus vēlāk noslēgtos darījumus. Vienlaikus tiesai prasīts atzīt jūrmalniekiem īpašuma tiesības uz garāžām. 2015. gadā tiesa prasību noraidījusi. Tiesa skaidrojusi, ka prasība noraidīta, jo "Jūrmalas stūre" cēlusi prasību pati pret sevi, nevis pret pašreizējiem garāžu īpašniekiem.

Par apgabaltiesas lēmumu "Jūrmalas stūre" iesniedza sūdzību, kuru tiesa apelācijas kārtībā skatīja šonedēļ, bet lēmums būs zināms 26. aprīlī.

Zemesgrāmatas dati liecina, ka pilnvarotais Mežapuķe trīs garāžas, kurās ierīkot autoserviss, pārdevis Iecavas iedzīvotājai Ilgai Jansonei, bet piecas garāžas pārdotas jūrmalniekam Vjačeslavam Akimovam. Savukārt par 582 garāžu īpašnieci kļūst SIA "Komunālpārvalde". Pēc tam visi pieminētie tās pārdod SIA "Kauguru stūre". Pats Mežapuķe valdes priekšsēdētāja pilnvaras nolicis 2014. gada 7. augustā - drīz pēc darījumiem un īpašumu reģistrēšanas zemesgrāmatā uz jauno īpašnieku vārda, izpētījis laikraksts. Tāpat Uzņēmumu reģistrs liecina, ka darījumos iesaistītā SIA "Komunālpārvalde" šī gada martā sākusi likvidēšanas procedūru.

Bijušais Jūrmalas domes deputāts Māris Mežapuķe laikrakstam norādījis, ka kopš 2012. gada 6. maija sapulces divus gadus neviens garāžu īpašnieks neesot apstrīdējis Uzņēmumu reģistrā oficiāli reģistrētās valdes sastāva pilnvaras. Tāpat viņš neatceroties, kad viņa valdīšanas laikā kādas valdes sapulces rīkotas un par ko tajās lemts, kā arī darījumus, kurus noslēdzis, būdams valdes priekšsēdētāja amatā. Viņš laikrakstam apgalvojis, ka savulaik piedāvājis neprivatizēto garāžu valdītājiem tās privatizēt un ierakstīt zemesgrāmatā, kā arī to, ka "Jūrmalas stūre" bijusi "līdz ausīm parādos par citiem īpašniekiem piederošo zemi, uz kuras garāžas savulaik tika uzceltas".

Laikraksta uzrunātie garāžu īpašnieki apgalvojuši, ka neko nav zinājuši par otru 2012. gada 6. maijā notikušo sapulci, kurā par valdes priekšsēdētāju ievēlēts Mežapuķe. Tāpat divus gadus viņiem nav bijis ne jausmas par šiem noslēgtajiem darījumiem, jo par tiem nekas nav paziņots. Par Mežapuķi un darījumiem garāžu īpašnieki uzzinājuši tikai 2014. gada 12. jūlijā, ierazdamies uz SIA "Kauguru stūre" izsludināto garāžu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības kopsapulci.

SIA "Kauguru stūre" direktors Gints Kārkliņš laikrakstam atbildējis, ka garāžas nopirktas no to īpašniekiem un pēc tam pirkums reģistrēts zemesgrāmatā likumā noteiktajā kārtībā, tāpēc viņiem "neko piesiet nevar". Savukārt garāžu īpašnieku aizstāve tiesā, zvērinātu advokātu biroja "Intellexi" partnere Jevgēņija Tverjanoviča-Bore "Latvijas Avīzei" paudusi viedokli, ka uzskata, ka ne "Kauguru stūri", ne "Komunālpārvaldi", ne Ilgu Jansoni un Vjačeslavu Akimovu nevarot uzlūkot par garāžu labticīgiem ieguvējiem. Turklāt viņa norādījusi, ka "Kauguru stūre" dibināta un reģistrēta tieši pirms garāžu iegādes.

Jūrmalas prokuratūra lēmusi sākt kriminālprocesu par to personu iespējamām prettiesiskām darbībām, kuras pārvaldīja garāžu īpašnieku kooperatīvo sabiedrību "Jūrmalas stūre" laikposmā no 2012. gada 6. maija līdz 2014. gada 7. augustam. Kriminālprocess sākts, pirmkārt, par dokumentu iespējamo viltošanu, otrkārt, par nelikumīgu garāžu kooperatīva mantas atsavināšanu lielos apmēros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!