Juglas krastā aizturētajā narkotiku kravā bijuši 60 kilogrami kokaīna aptuveni sešu miljonu eiro vērtībā, ceturtdien preses konferencē informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe.

Pēc viņa teiktā, 60 kilogrami kokaīna līdzinās 60 000 līdz 120 000 devām, jo kokaīnu parasti pārdod devās no viena grama līdz 0,5 gramiem.

"Tāda mēroga kokaīna kontrabandas kravas Latvijā pēdējo gadu laikā nav bijušas, lai gan Lietuvā pērn tika atklāta vēl lielāka krava. Piemēram, Latvijā pērn visa gada laikā Muitas policija un Valsts policija atklāja tikai 5,43 gramus kokaīna," stāstīja Ceipe.

Kravas nosūtītājs bijusi Latvijā reģistrēta firma, bet saņēmējs - Lietuvā reģistrēta firma, kuras īpašnieks ir Latvijas pilsonis.

Kopumā aizturēti trīs Latvijas pilsoņi, kas dzimuši 1962., 1968. un 1973. gadā. Viņu vidū ir arī Lietuvas firmas īpašnieks. Ceipe norādīja, ka aizturētie nav vienkārši izpildītāji, bet gan vieni no galvenajiem šīs kontrabandas organizētājiem jeb tā dēvētās smadzenes.

"Iespējams, ka tik apjomīgai narkotiku kontrabandai bijis arī kāds ārzemju narkobaronu finansējums, taču to var atklāt tikai lietas izmeklēšanā," skaidroja Ceipe.

Konteiners ar 17,5 tonnām kokogļu Rīgas ostā ienācis un atmuitots 6. aprīlī. Kokaīna krava bijusi tik prasmīgi noslēpta, ka šī krava bez problēmām šķērsojusi gan muitas skeneri, gan arī muitas kinologu pārbaudi ar suņiem.

VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis norādīja, ka operatīvais darbs pirms šāda apjoma kontrabandas atklāšanas reizēm var ilgt aptuveni gadu. Čerņeckis piebilda, ka pagaidām nav aizdomu par kādu muitas darbinieku iesaisti šī nozieguma organizēšanā, taču izmeklēšanā tiekot pārbaudīta arī šī versija.

"Krava no Paragvajas ir šķērsojusi arī vairākas Eiropas ostas, kur nekas nav atklāts. Šis atklātais gadījums ir mūsu pašu nopelns, informācija par kravu no ārvalstīm netika saņemta. Lietas izmeklēšanā gan sadarbosimies ar Lietuvas un Paragvajas tiesībsargājošajām iestādēm, tāpat tiks iesaistīts arī Eiropols un, visticamāk, arī Interpols," stāstīja Ceipe.

Trešdien saistībā ar šīs lietas izmeklēšanu notikušas arī kratīšanas astoņās citās vietās.

Ceipe sacīja, ka patlaban nav pazīmju par to, ka šī krava būtu domāta citai valstij un Latvija izmantota tikai tranzītam. "Visticamāk, ka tā bija paredzēta Baltijas valstīm. Apjomi ir diezgan lieli, bet ne Eiropas mērogam," skaidroja Ceipe.

Sakarā ar atklāto kokaīna kontrabandu ir ierosināta lieta pēc Krimināllikuma 190.1 panta 2. daļas - par narkotiku kontrabandu, ko izdarījusi personu grupa. Maksimālais sods par šo noziegumu ir līdz 10 gadiem cietumā.

Kā ziņots, Muitas policijas pārvalde trešdienas vakarā Rīgā kādā kokogļu kravā no Paragvajas uzgājusi lielu kokaīna partiju. Krava tika ievesta kā kokogles ar konteineri no Paragvajas un aizturēta Juglas ezera krastā.

Latvijā pēdējos gados ir atrastas daudz vērtīgākas narkotiku partijas. Pagājušā gada 29. aprīlī VID un Muitas policijas pārvaldes vadība paziņoja, ka vienā no Latvijas vēsturē lielākajiem narkotiku kontrabandas aizturēšanas gadījumiem izņemti 1115 kilogrami hašiša aptuveni 8-12 miljonu eiro vērtībā.

Aizdomās par šo noziegumu aizturētas vairākas personas. Narkotikas bija atklātas citrusaugu kravā no Spānijas kādā noliktavā Rīgas rajonā.

Lielākā atklātā narkotiku krava Latvijas vēsturē tika atklāta 2010. gada 16. aprīlī konteinerā uz kāda kuģa Rīgas ostā. Toreiz muitnieki atklāja 202,5 kilogramus kokaīna, kuru tirgus vērtība mazumtirdzniecībā varētu būt ap 14 miljoniem latu (aptuveni 20 miljoni eiro). Policijai jau pēc dažām dienām aizdomās par šo noziegumu izdevās aizturēt divus vīriešus. Par šo noziegumu abiem vīriešiem tika piespriesti bargi cietumsodi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!