Foto: Shutterstock

Gada pirmajos trīs mēnešos ārstniecības iestādēs, kuras sniedz valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, konstatēti nepamatoti uzskaitīti pakalpojumi jau 123 464 eiro apmērā, bet negodprātīgajiem mediķiem piemēroti līgumsodi 2034 eiro apmērā, liecina Veselības inspekcijas (VI) dati.

Salīdzinot ar 2015. gada pirmo ceturksni, nepamatoti uzskaitīto pakalpojumu apjoms pieaudzis par 66 740 eiro. Pērn pirmajā ceturksnī ārstniecības iestādes bija nepamatoti uzrādījušas pakalpojumus 56 724 eiro apmērā. Savukārt pērn negodprātīgajiem mediķiem piemēroti līgumsodi 7761 eiro apmērā.

Kā liecina inspekcijas apkopotie dati, šogad 1179 eiro vērtībā nepamatoti izrakstītas kompensējamās zāles, bet no pacientiem nepamatoti iekasēti 623 eiro.

Savukārt pārkāpumi ģimenes ārsta darba prakses organizācijā, kā arī pārkāpumi ģimenes ārstu praksēm piesaistīto otro māsu vai ārsta palīgu, kas atbildīgi par trūcīgo personu veselības aprūpi, darba organizācijā šajos trīs mēnešos nav konstatēti.

Kopumā šogad konstatētie zaudējumi un atgūtie naudas līdzekļi veselības aprūpes budžetā un pacientiem ir 127 302 eiro. Nauda par nepamatoti uzskaitītajiem veselības aprūpes pakalpojumiem ārstniecības iestādēm ir jāatmaksā veselības aprūpes budžetā vai pacientiem.

Visvairāk veselības aprūpes budžetā atpakaļ nācies atmaksāt Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai - 43 821 eiro. Inspekcija konstatējusi, ka slimnīca apmaksai no valsts budžeta uzrādījusi 2381 neatbilstošu talonu - stacionētiem pacientiem paralēli apmaksai uzrādīti ambulatori sniegti veselības aprūpes pakalpojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!