Foto: PantherMedia/Scanpix

Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) privātai firmai "Latvijas Plastiskās, rekonstruktīvās un mikroķirurģijas centrs" garantējusi valsts pasūtījumu trīs gadiem līdz 2017. gadam 4,5 miljonu eiro apmērā. Šo naudu savā starpā sadala seši ekstrēmi labi apmaksāti ķirurgi, šādu shēmu publiskojis dakteris Olafs Libermanis, otrdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze".

Iepriekšējos gados privileģētā ārstu kompānija un tās apgrozītās summas bijušas lielākas, raksta laikraksts. "Lai arī pats personīgi stāvējis pie šīs rijīgās sistēmas izveides, tagad dakteris Libermanis to kritizē – uz slimnīcas bāzes saviesušies parazīti. Dažu ķirurgu sadibinātas firmas izpumpē valsts līdzekļus, atmazgā naudu un netaisnīgi ekspluatē savus kolēģus. Šo uzņēmumu peļņa tālu pārsniedzot ne vien medicīnas reāliju, bet arī godīgas uzņēmējdarbības un pat iztēles robežas – līdz pat 90% no apgrozījuma, apkalpojot valsts pasūtījumu. Tajā pašā laikā pamatkapitālā pa vecam 2000 latu, bet pamatlīdzekļos šikas mašīnas vien," ārsta ieskicēto shēmu atreferē laikraksts.

Pašu Libermani no savām rindām par ētikas pārkāpumiem izslēgusi Latvijas Plastisko ķirurgu asociācija. Libermanis esot nostājies pret bijušajiem kolēģiem - viņš gan vēršoties tiesā ar daudzām sūdzībām, gan rakstot sūdzības dažādām amatpersonām.

Kā norāda laikraksts, līdztekus daudzām citām amatpersonām viss darīts zināms arī veselības ministram Guntim Belēvičam (ZZS), taču atbilde "liecina, ka ministrs stāstā par ekskluzīvo līgumu nav iedziļinājies".

Laikraksts norāda, ka ministrs vēstulē Brūču un izgulējumu asociācijai, kas "esot pats Libermanis", rakstījis: "Minētais līgums konkrētajā situācijā ticis noslēgts, jo RAKUS nav ārstniecības personu ar atbilstošu kvalifikāciju, bet individuālus darba līgumus ar sertificētiem speciālistiem nav izdevies noslēgt.".

Laikraksts norāda, ka mēģinājums šādus līgumus noslēgt bijis pēc būtības fiktīvs.

RAKUS darba sludinājumā sertificēts plastikas ķirurgs ar pieredzi neatliekamajā un plānveida rekonstruktīvajā mikroķirurģijā pērn ticis aicināts strādāt par likmi 673 līdz 758 eiro mēnesī. Šādas summas izredzēto ārstu kastas pārstāvji apgrozot vienā dienā, atzīmē laikraksts.

Analizējot ārsta izslēgšanu, laikraksts norāda, ka dalība profesionālajā organizācijā ārstam gan nav obligāta, taču notikušo vērā ņemšot arī Ārstu sertifikācijas padome, kurā drīzumā skatīšot Libermaņa sertifikāta likteni. Kā laikrakstam stāstījis asociācijas prezidents Jānis Ģīlis, organizācijas biedri konstatējuši, ka sertifikāta darbības termiņš Libermanim pērn pagarināts nepamatoti, jo viņš jau ilgstoši neoperējot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!