Foto: F64

Šodien ir Lielā piektdiena, kad Rietumu kristīgajā baznīcā tiek pieminēta Jēzus Kristus nāves diena - tā tiek uzskatīta arī par cilvēces grēku izpirkšanas dienu. Šajā dienā katoliskā baznīca lūdzas par visiem - ticīgiem un neticīgiem cilvēkiem.

Jau desmito gadu Vecrīgas ielās notiks tradicionālais ekumeniskais Krustaceļš, kurā aicināti doties gan dažādu konfesiju kristieši. Krustaceļš sāksies plkst. 12 pie Rīgas Svētā Jēkaba katedrāles, kur uzrunu teiks Rīgas arhibīskaps - metropolīts Zbigņevs Stankevičs, bet noslēgsies - pie Rīgas Doma ar arhibīskapa Jāņa Vanaga uzrunu.

Kopumā ceļā būs septiņas apstāšanās vietas. Katrā no tām tiks lasīts fragments no Svētajiem Rakstiem, būs piedošanas lūgšana un garīdznieku uzrunas. Krustaceļā šogad tiks pārdomāta Dieva žēlsirdība, kas atklājas Jēzus stāstītajā līdzībā par pazudušo dēlu, vēsta Latvijas Romas katoļu baznīcas informācijas centrs. Svēto Rakstu tekstus lasīs aktieri Rēzija Kalniņa un Januss Johansons, bet Dieva atbildi uz piedošanas lūgšanu izdziedās dziedātājs Jānis Misiņš.

Plkst.15 mēdz uzskatīt par Kristus nāves stundu, tāpēc parasti šajā laikā baznīcās notiek dievkalpojumi, kuros tiek lasīti fragmenti no Svētajiem Rakstiem par Kristus ciešanām un nāvi, kā arī pagodināts krusts, nometoties tā priekšā ceļos vai noskūpstot to. Pēc tam seko dievgalds. Šī ir vienīgā diena gadā, kad katoļu Baznīcā netiek svinēta Svētā Mise. Pēc dievkalpojuma ticīgie atkal ir aicināti lūgties individuāli līdz Lielās sestdienas vakaram.

Pasākumi Rīgā un citviet Latvijā

Šajā dienā krusta ceļa gājieni paredzēti arī citās pilsētās. Vairāk informācijas par to, kurās pilsētās un cikos tiks iets krusta ceļš, pieejams šeit.

Kristīgo konfesiju dievnamos paredzēti Lielās piektdienas dievkalpojumi.

Ar LELB dievkalpojumu sarakstu iespējams iepazīties šeit.

Dievkalpojumu saraksts RKB draudzēs pieejams šeit.

Dievkalpojumu saraksts Latvijas Baptistu draudzēs pieejams šeit.


Rīgā no plkst. 11 līdz 14 Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljonā norisināsies Lieldienu iešūpošanas pasākums pavasarīgās noskaņās.

Plkst. 17 Rīgas Sv. Pētera baznīcā paredzēts Lielās Piektdienas koncerts, kurā muzicēs orķestris "Rīga", Rīgas kamerkoris "Ave Sol", kamerkoris "Fortius" un Rīgas 1. ģimnāzijas jauktais koris. Diriģents Andris Veismanis. Solisti: Mārtiņš Zvīgulis (tenors) un Anda Eglīte (kokle). Programmā Jēkaba Jančevska skaņdarbs korim un orķestrim (pirmatskaņojums), Jāņa Ivanova "Manas dzimtenes pusē", Jānis Ivanovs vokalīze "Gājputni", Džulio Kačīni (A. Vavilovs) "Ave Maria" un Hektora Berlioza Sēru un triumfa simfonija op. 15.

Plkst. 20 Rīgas Sv. Pētera baznīcā paredzēts koncerts "Crucem Tuam Adoramus". Tajā piedalās Evita Zālīte (soprāns), Kaspars Zemītis (ģitāra), Ainārs Paukšēns (čells), Rīgas Stradiņa universitātes jauktais koris "Rīga". Diriģente Zane Zilberte. Koncertprogrammā ģitārista Kaspara Zemīša "Mesa", kā arī ārzemju autoru skaņdarbi.

Valmierā laikā no 25. līdz 28.martam - tirdzniecības centrs "Valleta" aicinās uz Justīnes Valdmanes šķirnes trušu saimniecības trušu izstādi. Šogad izstāde būs īpaša ar to, ka tajā varēs aplūkot iepriekš neredzētu šķirņu trušus - mīlīgos Ronas, kas Latvijā aug tikai Valdmanes saimniecībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!