Foto: stock.xchng

Pēdējā laikā būtiski audzis muitnieku atklāto narkotiku daudzums "Latvijas Pastā" saņemtajos sūtījumos. Pērn tie bijuši 592 gadījumi jeb 12% no valstī kopumā izņemtajiem vairāk nekā 1000 kilogramiem narkotiku, un tas ir teju deviņas reizes vairāk nekā 2014. gadā fiksētie 67 sūtījumi.

Šogad divos mēnešos konstatēts jau 101 gadījums, svētdien vēstī raidījums "LNT Ziņu TOP 10".

Katru dienu muita pārbauda visus sūtījumus, kas ienāk no trešajām valstīm, kā arī aizdomīgos sūtījumus no Eiropas Savienības (ES) valstīm. Ko aizdomīgu suņi visbiežāk saož Lielbritānijas, Vācijas un visvairāk - Nīderlandes vēstulēs, pakās un sīkpakās, atklāj raidījums.

Pārbaudot sūtījumus rentgenaparātā un aizdomu gadījumā tos atverot, var atklāt gan marihuānu, ekstazī, amfetamīnus un dažādu ķīmisko vielu jaunos maisījumus.

"Sūtījumos šīs ievietotās vielas tiek slēptas dažādos priekšmetos, dažādos apģērba gabalos, piemēram, mēs esam konstatējuši arī apavos. Jakās aiz oderēm ir slēptas šīs vielas. Attiecīgi specifiski iepakotas - folijos, plastikāta maisiņos, kas attiecīgi nelaiž gaisu cauri. Tiek slēpts ar dažādām smaržām, piemēram, kafijas smarža, tiek piebērtas dažādas citas vielas, droši vien ar mērķi, lai nevarētu suņi atrast, lai noslēptu šo aromātu," raidījumam atklāj Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kontroles punktu pārstāvis Jorens Grīntāls.

Arī mēģinājumi paslēpt šīs vielas katlos ar dubultajiem dibeniem un vakuumā izrādījušies neveiksmīgi.

Narkotiku ieplūšanu valstī, izmantojot privātus sūtījumus vai interneta pasūtījumus, pasta speciālisti skaidro ar drošības sajūtu - vainīgo grūtāk atrast.

Nelegālo vielu sūtītāji pārsvarā ir ārzemnieki. Savukārt kā saņēmējus norāda dažādas adreses - dzīvokļus, mājas, arī pasta filiāles, kur saņēmējam jāierodas. Pārsvarā saņēmēji ar šīm adresēm nav juridiski saistīti, taču viņiem ir iespēja tām piekļūt. Piemēram, atklāts gadījums, kad 17 gadus vecs jaunietis vasarā pasūtījis narkotikas uz vecāsmātes dzīvokli, kamēr viņa atradās laukos, ziņo raidījums.

Raidījums vēstī, ka VID Muitas policija sākusi gandrīz 600 kriminālprocesus, bet pērn tikai divi nonākuši līdz prokuratūrai. 2014. gadā - tikai viens.

VID Muitas policija to skaidrojusi ar lielajiem resursiem, kas nepieciešami, lai šos gadījumus izmeklētu. Pasūtītājus atrast ir sarežģīti. Vairumā gadījumu tās ir privātpersonas, kas pasūta narkotikas privātām vajadzībām. Retāk izmeklēšana aizved līdz organizētai grupai, vēstī LNT raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!