Foto: DELFI

16. marta pasākumos provokāciju risku izslēgt nevar, taču šis gads būtiski neatšķiras no iepriekšējiem gadiem, un iekšlietu sistēma strādā pastiprinātā režīmā, raidījumā "900 sekundes" pauda iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Taujāts par to, vai pirms 16. marta būtiski papildināts Latvijai nevēlamo personu saraksts jeb tā saucamais melnais saraksts, ministrs norādīja, ka tas papildināts ne tikai pēdējo dienu laikā un tajā lasāmi vairāki desmiti Latvijai nevēlamu personu vārdu. Sarakstā iekļauti gan Krievijas, gan Eiropas Savienības pilsoņi.

Arī Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis raidījumā "Rīta panorāma" apstiprināja, ka policija 16. marta pasākumiem ir gatava, taču nav informācijas, kas liktu domāt, ka riski šogad būtu augstāki nekā citus gadus. Tāpat Ķuzis pauda cerību, ka nākotnē leģionāru piemiņas pasākumi varētu norisināties bez policijas klātbūtnes. Taujāts par to, vai spriedze šajos pasākumos pēdējo gadu laikā mazinās, viņš atbildēja apstiprinoši.

Jau ziņots, ka Trešdien, 16. martā, daudzviet Latvijā atzīmē leģionāru piemiņas dienu, kuru bieži pavada viedokļu sadursmes un potenciālie drošības riski, tiesa, pēdējos gados aizturēto personu skaits pasākumu laikā gan ir krietni sarucis.

Rīgas dome 16. martā atļāvusi trīs pasākumu norisi – "Daugavas Vanagi Latvijā" Limbažu nodaļa no pulksten 11 līdz 13 rīko gājienu maršrutā Jāņa baznīca – Brīvības piemineklis. No pulksten 7 līdz 13 laukumā pie Brīvības pieminekļa pasākumu iecerējusi rīkot biedrība "Nacionālo karavīru atbalstam". Šim pasākumam būs ierādīta vieta pieminekļa laukuma malā. Savukārt no pulksten 9 līdz 15 Bastejkalnā notiks biedrības "Latvijas Antinacistiskā komiteja" sapulce.

Divus piketus pieteikusi arī juriste un sabiedriskā aktīviste Ieva Brante. Pikets pie Krievijas vēstniecības pieteikts no pulksten 9 līdz 9:30, bet pie Vācijas vēstniecības Rīgā - no pulksten 9:30 līdz 10.

Tāpēc no pulksten 8 līdz pasākumu beigām nepieciešamības gadījumā tiks ierobežota vai slēgta transportlīdzekļu satiksme un gājēju kustība Brīvības pieminekļa apkārtnē un Vecrīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!