Foto: LETA
Tipiskākā etnisko minoritāšu pretošanās padomju režīmam Latvijas PSR – "pretpadomju propaganda un aģitācija" – izpaudās, kā skrejlapiņu izgatavošana un "pretpadomju izteicienu" paušana darbā, liecina Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisijas jaunākais pētījums.

LPSR VDK zinātniskās izpētes komisijas stipendiātes Anastasijas Smirnovas izstrādātais darbs "Latvijā iebraukušo etnisko minoritāšu pārstāvju nevardarbīgā pretošanās padomju režīmam LPSR Valsts drošības komitejas krimināllietu atspoguļojumā (1956 – 1968). Pretpadomju propaganda un aģitācija" iezīmē, ka arī etniskās minoritātes, kas Latvijas teritorijā pārcēlušās no citurienes, pretojās padomju režīmam.

PSRS okupētajās valstīs pretošanās padomju režīmam notika jau Otrā pasaules kara laikā un lielākoties beidzās tikai ar PSRS sabrukumu.

Jaunā pētniece darbā jēdzienu "etniskās minoritātes" lieto šaurākā izpratnē, proti, "attiecinot to tikai uz personām, kas atbilst trijiem kritērijiem, proti, pirmkārt, kas nav dzimušas Latvijā, otrkārt, etniski nav latvieši, un, treškārt, kurām nav radniecisku saišu ar Latvijas iedzīvotājiem".

Smirnova analizēja 17 krimināllietas pret 18 apsūdzētajiem. Analizējot tā laika krimināllietas, pētniece aplūkoja nevardarbīgu pretošanos režīmam, kas izpaudies "pretpadomju propagandas un aģitācijas" veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!