Foto: Valsts policija

Ceturtdien Bastejkalna parkā Valsts policija (VP) sadarbībā ar modes māksliniekiem rīkoja improvizētu modes skati, kurā prezentēja unikālus gaismu atstarojošus apģērbus. Projekts "Dzīvība ir modē" parāda, ka drošība un mode ir savienojamas, skaidro VP pārstāvis Tos Sadovskis.

Projekta "Dzīvība ir modē" mērķis ir iedvesmot mazāk aizsargātos satiksmes dalībniekus parūpēties par savu redzamību diennakts tumšajās stundās, kā arī lauzt stereotipu, ka gājēju drošība un mode nav savienojami. Tādēļ VP ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja atbalstu izveidojusi sadarbību ar modes māksliniekiem – Kasparu Blūmu-Blūmani (plašāk pazīstamu kā Kašers) un Janu Kokinu.

"Pamatskolas laikā kādas kampaņas ietvaros ieguvu dzelteno atstarojošo vesti, taču nekad to neuzvilku, jo vienaudžu vidū tā tika asociēta ar visu ko citu tikai ne drošību un stilīgumu," atceras viens no atstarojošo apģērbu kolekcijas radītājiem modes mākslinieks Kašers.

Viņš skaidro: "Ir liels gandarījums būt daļai no šī projekta un pamazām mainīt iesūnojušus stereotipus, kā arī radīt apģērbus, kādos es pats labprāt staigātu ikdienā." Tāpat māksliniece Jana Kokina saskata turpmāku idejas attīstību. Kolekcijas veidošanas laikā Jana atklāja, ka: "mākslai pieberot fiziku, ir parādījies vēl viens lauciņš, kurā strādāt, attīstot ideju par drošāku gājēju ikdienu."
VP Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis pauž gandarījumu par paveikto, kā arī cer, ka šis projekts no tiesas iedvesmos ne tikai sabiedrību, bet arī modes pasaulē aktīvus cilvēkus un uzņēmējus turpmāk domāt un radīt šajā virzienā: "Ar šo projektu vēlamies mainīt stereotipu, ka mode un drošība nav savienojami, iedvesmot ikvienu būt radošiem un turpināt attīstīt mūsu ideju par drošiem un moderniem apģērbiem. Šis ir tikai viens piedāvājums tam, kāda varētu izskatīties droša gājēja garderobe, taču noteikti pie tā nevajag apstāties. Mēs ļoti ceram, ka ideja gūs arī citu modes mākslinieku, uzņēmēju un jebkura interesenta atsaucību un tiks attīstīta tālāk."

Arī Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics atzinīgi novērtēja šāda veida iniciatīvu: "Priecājos, ka pateicoties finansējumam no OCTA līdzekļiem, šāda iniciatīva tiek īstenota. Ceru, ka jaunieši, kuri pamatā ir šī projekta mērķauditorija, spēs saskatīt iespēju kā apvienot modi un drošību uz ceļa, kā arī nodos šo vēstījumu saviem vienaudžiem un citiem satiksmes dalībniekiem. Ir būtiski, ka aktuālas un sasāpējušas problēmas skaidrošanu uzņemas sabiedrībā atpazīstamas personas – šajā gadījumā mākslinieki."

Modes skatē demonstrētos apģērbus mākslinieki veidojuši, balstoties uz jaunākajām modes tendencēm, vienlaikus domājot par apģērba praktisko pielietojumu un izteiksmīgumu. Apģērba kolekcija galvenokārt sastāv no katrai sezonai paredzētiem neoderētiem plecģērbiem – mēteļiem, vestēm un virsjakām. Tos papildina trikotāžas legingi un kokvilnas bikses, kā arī dažādi aksesuāri – stilizētas šalles, cepures, somas un kaklarotas, kas ir gan praktiskas, gan modernas.

Par šīs apģērba kolekcijas vadmotīvu izvēlēts origami putns, kas simbolizē kustības brīvību. Tā spārnu un spalvu elementi izvietoti uz apģērbu detaļām ar termopārneses tehniku, izmantojot krāsainas un atstarojošas termoplēves, tāpat izmantotas arī tradicionālās gaismu atstarojošās auduma lentes.

Valsts policijas projekts "Dzīvība ir modē" tapis ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroja atbalstu, no kura piešķirtajiem līdzekļiem tam tika novirzīti 3200 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!