Foto: LETA

Valsts policija ir nodevusi Drošības policijai (DP) informāciju saistībā ar radikāli noskaņotā Krievijas portāla "Sputnik I Pogrom" galvenā redaktora Jegora Prosvirnina publikāciju portālā "bb.vesti.lv", liecina Valsts policijas ieraksts sociālā tīkla "Twitter" kontā. Zīmīgi, ka Prosvirnins jau iepriekš ir nonācis DP redzeslokā.

"bb.vesti.lv" 14. februārī rakstīja: "Krievijas slavenā portāla "Sputnik i Pogrom" veidotājs Jegors Prosvirnins uzrakstījis skarbu rakstu par Latviju no krievu nacionālista skatu punkta. Latvija - ļaunais zemnieciskais etnocentrisms un pilnīgs iztēles trūkums, pārliecināts Prosvirnins."

Publikācijā Prosvirnins apskata krievu skolu tematiku Latvijā, norādot, ka "Latvija gatavojas atteikties no krievu skolām".

Tālāk savā publikācijā autors raksta: "Neatgādināsim, ka Latvijā krievu valodu par dzimto uzskata ceturtā daļa iedzīvotāju. Neatgādināsim, ka ir miljona ceturtdaļa nepilsoņu un ES nomalē darbojas naturāls aparteīda režīms. Mēs neatgādināsim, ka Eiropā nolēma ieviest oficiālu divvalodību daudz mazākām minoritātēm (kaimiņu Somijā, kurai Baltijas valstis tik ļoti vēlas līdzināties, ir zviedru valoda - otrā oficiālā valoda 5% zviedru monoritātes dēļ). Viss tas latviešiem ir jau teikts - atbildot viņi var tikai laimīgi "zigot" (celt roku, kā to darīja Hitlers - red.)."

Vaicāts, vai par minēto publikāciju Drošības policija ir sākusi pārbaudi, valsts drošību sargājošais dienests skaidroja, ka šobrīd nav saņēmis iesniegumu ar lūgumu sākt pārbaudi saistībā ar minēto publikāciju.

DP uzsvēra, ka pievērš uzmanību arī Krievijas medijos paustajiem vēstījumiem par Latviju, Baltiju, Eiropas Savienību un NATO.

"Arī Krievijas interneta resursa "Sputnik i Pogrom" galvenais redaktors Prosvirnins savu izteikumu dēļ ir nonācis DP redzeslokā," informēja DP.

Vietnē "Sputnikipogrom.com" krievu valodā pieejamā informācija liecina, ka tā piedāvā "rakstus, komentārus un nacionālismu, ko jūs gaidījāt". Plašāka informācija par tās veidotājiem nav pieejama - norādīta vien e-pasta adrese, uz kuru rakstot, iespējams abonēt vietnes saturu.

Jau vēstīts, ka darbu Latvijā pagājušajā nedēļā sākusi Krievijas propagandas medija "Sputnik" versija latviešu valodā - "sputniknews.lv".

"Sputnik" ir daļa no Krievijas valsts informācijas aģentūras "Rossija segodņa", kuru vada skandalozais žurnālists Dmitrijs Kiseļovs. Par savu propagandista darbību Kiseļovs ir iekļauts Eiropas Savienības sankciju sarakstā.

Latvijā strādās vairāki žurnālisti, bet redaktori darbu vadīs, strādājot no Krievijas, portālam "Delfi" iepriekš telefonsarunā skaidroja "Sputnik" Maskavas biroja pārstāvji. Līdz šim nav atklāti Latvijā strādājošo kompānijas darbinieku vārdi un nav konkretizēts, cik darbinieki Latvijā strādās.

Kā liecina informācija "sputniknews.lv" portālā, ""Sputnik" pilnībā orientējas uz ārvalsts auditoriju. Katrai "Sputnik" redakcijai ir savas vietnes lielākajās pasaules galvaspilsētās, kā arī "Sputnik" pārraida no vietējo radiostaciju studijām". Saskaņā ar portālā publicēto informāciju kopējais "Sputnik" radio ētera stundu skaits pārsniedza 800 stundas diennaktī 130 pasaules pilsētās, 34 valstīs un 30 pasaules valodās.

Laikraksts "Neatkarīgā" šonedēļ ziņoja, ka Latvijas mediju telpā Krievijas portāls un radio "Sputnik" apgājis ierasto mediju reģistrācijas kārtību. "Mēģinājumi pērnruden oficiāli Latvijā reģistrēt "Rossija segodņa" pārstāvniecību un arī šogad "Sputnik Latvia" cieta neveiksmi. Uzņēmumu reģistrs atteica. Taču interneta plašumos mūsu valsts abreviatūra ir pilnīgi neaizsargāta un pie domēna var tikt jebkurš, neatkarīgi no tā, kādi ir viņa nolūki," rakstīja laikraksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!