Foto: F64

Minot iespējamos iemeslus, kas šobrīd varētu būt par pamatu Drošības policijas (DP) interesei par Rīgas domes komandējumiem, eksperts Ojārs Skudra norāda arī uz "Saskaņas" līgumu ar "Vienoto Krieviju", kā arī uz jaunpieņemto Krievijas nacionālās drošības stratēģiju un tajā teikto par ES un NATO.

Rīgas dome šādu DP pieprasījumu sniegt informāciju par komandējumiem uz Krieviju, Baltkrieviju un citām NVS valstīm, kā arī Ķīnu, ir saņēmusi pirmo reizi. DP sūtītais pieprasījums ir slepens, bet ir zināms par RD izpilddirektora rīkojumu pašvaldības struktūrvienībām šādu informāciju apkopot.

Latvijas Universitātes asociētais profesors Ojārs Skudra sarunā ar aģentūru BNS norādīja uz gada nogalē Krievijas prezidenta Vladimira Putina parakstīto jauno Krievijas nacionālās drošības stratēģiju, kurā ASV un NATO dalībvalstis minētas draudu vidū.

"Tas ir jautājums par tā dēvēto paralēlo politiku, vai "Saskaņa" realizē citu ārpolitiku, kas neatbilst ārpolitikai un saistībai, kas Latvijai ir kā ES un NATO dalībvalstij," pieļauj eksperts.

Tā kā ""Saskaņai", kuras līderis ir Rīgas mērs Nils Ušakovs, ir līgums ar "Vienoto Krieviju", iespējams, tas ir iemesls, kādēļ šāda informācija tiek ievākta.

RD izpilddirektors Juris Radzevičs sacīja, ka informācija tiks apkopota prasītajā laikā.

RD priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks trešdien ir komentējis - ja mūsu valsts no tā, ka DP zinās, cik reizes domes darbinieki un vadība bijusi Pekinā, Minskā vai Maskavā, kļūs drošāka un tiks novērsti kaut kādi apdraudējumi, tad pašvaldībai nevar būt nekādi iebildumi.

Zināms, ka RD struktūrvienībām ir uzdots sniegt informāciju par notikušajiem komandējumiem uz Krieviju, Baltkrieviju un citām NVS valstīm, kā arī Ķīnu, par oficiālajiem un neoficiālajiem kontaktiem ar šo valstu diplomātiem.

DP ir norādījusi, ka tā kā valsts drošības iestāde valsts pārvaldes un pašvaldību institūcijās veic sistemātiskus pretizlūkošanas un valsts noslēpuma aizsardzības pasākumus. Informācijas iegūšana un analīze par amatpersonu dienesta ceļojumiem uz ārvalstīm ir šo pasākumu kopuma daļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!