Foto: F64

Drošības policijai (DP) informācija par Rīgas domes amatpersonu komandējumiem uz Krieviju, citām Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS) dalībvalstīm un Ķīnu nepieciešama pretizlūkošanai.

DP kā valsts drošības iestāde valsts pārvaldes un pašvaldību institūcijās veic sistemātiskus pretizlūkošanas un valsts noslēpuma aizsardzības pasākumus. Informācijas iegūšana un analīze par amatpersonu ceļošanu uz ārvalstīm ir šo pasākumu kopuma nozīmīga daļa, skaidroja DP.

Ņemot vērā, ka diskrētums veicina pretizlūkošanas un valsts noslēpuma aizsardzības pasākumu efektivitāti, DP plašākus komentārus šajā jautājumā nesniedz, tostarp netiek atklāts, vai šāda informācija pieprasīta arī citām pašvaldībām un valsts iestādēm. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šāda informācija Rīgas pašvaldībai ir pieprasīta pirmo reizi.

DP un cita specdienesta - Satversmes aizsardzības biroja (SAB) - pēdējo gadu darbības publiskajos pārskatos Krievija, tās specdienestu un Krievijas interešu atbalstītāju aktivitātes ir bieži pieminētas. Reti minēti arī Baltkrievijas specdienesti, piemēram, 2012. gada SAB pārskatā teikts, ka pēdējos gados ar Latvijā dzīvojošo kopienu Baltkrievijas Valsts drošības komiteja strādā īpaši aktīvi un šo aktivitāšu mērķis ir kontrolēt, lai diaspora atbalstītu kaimiņvalsts režīmu.

Tomēr nekad, vismaz pārskatu publiskajās daļās, nav minēta Ķīna. DP priekšnieks pagājušā gada pavasarī intervijā aģentūrai LETA atzina, ka Krievijas specdienestu aktivitāšu līmenis Latvijā ir vidējs, taču ir vērojama arī citu ārpus ES un NATO esošu valstu specdienestu interese par sabiedriski politiskajiem un ekonomiskajiem procesiem Latvijā, tomēr salīdzinājumā ar Krievijas specdienestu aktivitātēm tā ir neliela. Viņš gan nekomentēja, vai tā varētu būt Ķīna un Baltkrievija.

Rīgas domes vadība neiebilst pret šādas informācijas pieprasīšanu, ja, noskaidrojot detaļas par Rīgas pašvaldības darbinieku un deputātu kontaktiem ar personām no Maskavas, Pekinas vai citu minēto valstu pilsētām, varēs stiprināt valsts drošību, Rīgas vicemēra Andra Amerika (GKR) komentāru pavēstīja viņa padomnieks Mareks Gailītis. Vienlaikus Gailītis piebilda, ka būtu interesanti uzzināt, vai DP šādu informāciju pieprasījusi arī citām Latvijas pašvaldībām.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) pēc DP pieprasījuma 5. janvārī izdevis rīkojumu pašvaldības darbiniekiem un deputātiem apkopot informāciju par 2016. gadā plānotajiem komandējumiem uz Krieviju, Baltkrieviju, citām NVS dalībvalstīm un Ķīnu, kā arī apkopot ziņas par iepriekš notikušajām oficiālajām un neoficiālajām vizītēm šajās valstīs.

Pašvaldības darbiniekiem un domes deputātiem šīs ziņas jāiesniedz Rīgas domes sekretariātam, kurš pēcāk tās nodos DP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!