Foto: AP/Scanpix
Pagājušā gada novembrī notikušie terorakti Parīzē iezīmējuši vairākus jauninājumus uzbrukumu rīkošanā, šodien Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Juridiskajā fakultātē diskusijā "Mūsdienu terorisma jaunie vaibsti" norādīja RSU Juridiskās fakultātes docents, bijušais Valsts policijas priekšnieks un pašreizējais Ostas policijas šefs Valdis Voins.

Pirmkārt, uzbrukumi vairākās vietās notika vienlaicīgi. Otrkārt, ja agrāk teroristi saviem mērķiem meklēja simboliskas vietas, tad šoreiz tie notika publiskās vietās - koncertzālē, stadionā. "Galvenais uzdevumus bija vairāk līķu un ievainoto," pauda Voins.

Treškārt, Eiropai līdz šim nebija raksturīgi spridzinātāji pašnāvnieki. Pirms tam teroraktu sarīkošanai tika izmantoti vien šaujamieroči vai spridzekļu ievietošana nolūkotajās vietās. "Šoreiz teroristi bija gatavi upurēt savas dzīvības," piebilda Voins.

Lai arī sabiedrība pēc Parīzes teroraktiem paudusi izbrīnu par teroristu iespējām sarīkot uzbrukumus, Voins norādīja, ka spridzekļu izgatavošanai nav nepieciešamas augstas klases zināšanas, lai gan Parīzes teroristiem, kā atzinuši eksperti, bijušas pašnāvnieku vestes, kuras acīmredzot izgatavojis speciālists.

Mūsdienās spridzekļu izgatavošanai pietiek smelties informāciju musulmaņu pasaulei paredzētajos žurnālos vai internetā, teica Voins. "Pastāv ļoti dažādas iespējas, un nav jāmeklē speciāli sprāgstvielas, tāpat nelielus gāzes baloniņus var izmantot. Mājas apstākļos to visu var izgatavot un kaimiņi var neko nezināt. Neviens gan nevar garantēt, ka Latvijā nav šādas darbnīcas, kura savu produkciju eksportē uz Eiropu," norādīja Voins.

Pašreizējais Ostas policijas šefs atgādināja, ka visi Parīzes teroraktu dalībnieki bija jauni cilvēki ar normālām profesijām, lai gan dzimuši un dzīvojoši Briseles rajonā, kur ir augsts bezdarba līmenis.

Jau ziņots, ka uzbrukumos Parīzē pagājušā gada 13. un 14.novembrī tika nogalināti 130 cilvēki. Atbildību par uzbrukumiem uzņēmies teroristiskais grupējums "Islāma valsts".

Parīzes terorakti tika izplānoti Sīrijā, sagatavoti Beļģijā un pastrādāti ar francūžu palīdzību, uzreiz pēc slaktiņa paziņoja Francijas prezidents Fransuā Olands.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!