Foto: LETA
Par 2015. gada Eiropas cilvēku Latvijā nosaukts teologs, Latvijas Universitātes docents un "Zvannieku mājas" dibinātājs un vadītājs Juris Cālītis.

Balsojums par Eiropas gada cilvēku Latvijā tika sākts novembrī. Balsojumā bija izvirzījušies līderi - pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, skolotāja Iveta Ratinīka un Cālītis.

Saņemot titulu, Cālītis pauda, ka to saņem ar apziņu - atzinība netiek būtībā nozīmēta viņam, jo cilvēki, kas ir balsojuši, to patiesībā darījuši par kaut ko, kas ir svarīgs viņiem. "Kas ir svarīgs mums Latvijā, mums Eiropā, svarīgs mums kā cilvēkiem 2015. gadā," atzina Cālītis.

Cālītis atskatījās uz katoļu viduslaiku teoloģijas filozofa Akvīnas Toma uzskatiem. "Viņam bija ieskats, kuram es pievienojos - mēs neviens patiesībā nezinām, kurp mēs ejam. Mēs ejam pretī tam, ko Radītājs ir paredzējis. Ir zināms tikai tas, ka tas ir ceļojums. Pats ceļojums ir brīnišķīgs un skaists. Šajā ceļojumā ir svarīgs tas, kas padara ceļojumu tādu, kādu radītājs mums to ir vēlējies," sacīja Cālītis.

Mācītājs minēja arī vairākas vērtības, kuras akcentējis Akvīnas Toms. Viena no tādām ir veselīgais saprāts, kas ir dažādu zināšanu un spēju kopsavilkums. Tāpat ir svarīgi, ka cilvēkam ir augsts un plašs apvārsnis. "Veiksme nāk pēc tam, kad viss tiek padarīts. Mēs dzīvojam uz vienas mazas zemeslodes un beigu beigās mums būs jāatrod veids, lai būtu draugi," sacīja Cālītis.

Svinīgā ceremonija notika otrdien Latviešu Biedrības namā. Titulu nākamajam Eiropas cilvēkam Latvijā nodeva Pasaules čempions boksā, 2014. gada Eiropas cilvēks Latvijā Mairis Briedis.

Gada Eiropas cilvēka Latvijā tituls jau 18 gadus pēc kārtas tiek piešķirts cilvēkam, kurš ar saviem darbiem devis vislielāko ieguldījumu Latvijas vārda popularizēšanai Eiropā un Eiropas kopējo vērtību integrēšanai Latvijā.

Titula ieguvējs tiek noskaidrots sabiedrības balsojumā, ko tradicionāli organizē "Eiropas kustība Latvijā".

Iepriekš titulu "Eiropas gada cilvēks" Latvijā saņēmuši eksprezidente Vaira Vīķe Freiberga, politiķis Andris Piebalgs, Latvijas katoļu arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs, mūziķis Renārs Kaupers, Aigars Apinis, Valdis Dombrovskis, Mairis Briedis un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!