Foto: LETA

Pēdējos gados patriotisma gars Latvijā kļūst arvien spēcīgāks, pirmdien organizācijas "Daugavas Vanagi" 70. gadadienas pasākumā sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma ("Vienotība").

"Mums ir patiess prieks, ka pēdējos gados šis patriotisma gars, ko jūs 70 gadus esat uzturējuši un nesuši pasaulē, kļūst arvien spēcīgāks arī šeit, Latvijā. Lepnums par savu valsti, gatavība godprātīgi darīt savu darbu, iecietība un atvērta sirds pret līdzcilvēkiem ir tie pamati, kas mūsu katru un visu Latviju dara stiprākus," pauda Straujuma.

Valdības vadītāja norādīja, ka 70 gadu garumā "Daugavas Vanagi" visā pasaulē ir aktīvi darbojušies, lai pulcinātu un savienotu latviešus un saglabātu mūsu nācijas vienotību.

"Dibinātāji apzinājās, ka ir jāpalīdz savai tautai grūtajos pēckara gados. Viņi arī zināja, cik svarīgi ir uzturēt nesalauztu patriotisma garu tautiešu vidū," viņa teica.

Premjere atzīmēja, ka "Daugavas Vanagu" loma Latvijas valsts valodas, kultūras un arī dzīves gudrības saglabāšanā ir bijusi ļoti svarīga. "Bez šī tautas gara spēka stiprināšanas Latvijas ceļš uz neatkarības atgūšanu būtu bijis daudz smagāks," atzina Straujuma.

Valdības vadītājas vērtējumā, arī pēc neatkarības atgūšanas un Latvijas valsts atjaunošanas organizācijas darba ritms nemazinājās.

"Mēs visi redzam, kā arī augstu novērtējam Jūsu darbu un tā augļus. "Daugavas Vanagi" ir aktīvi piedalījušies gan Brīvības pieminekļa atjaunošanā, gan Lestenes Brāļu kapu iekārtošanā un uzturēšanā. Jūsu atbalsts ir nozīmīgs arī komunisma upuru pieminekļa veidošanā Vašingtonā un citos mums visiem tik svarīgos projektos visā pasaulē," viņa pauda.

Straujuma pauda gandarījumu par to, ka "mēs visur varam sastapt daudz cilvēku, kas ir pateicīgi par jūsu sniegto atbalsta roku - tie ir gan Sibīrijā cietušie, gan daudzbērnu ģimenes un bāreņi. Visu šo gadu garumā šiem ļaudīm ir dāvāts prieks un dota "pleca izjūta".".

Ministru prezidente savā runā pievērsās arī pašreizējai drošības situācijai pasaulē, norādot, ka tā mūsdienās ir uz miera un nemiera robežas. "Valsts drošība un nākotne nav tikai teorētiski jautājumi akadēmiskā diskusijā. Diemžēl, arī pēdējie notikumi Eiropā un pasaulē liecina, ka mums ir jābūt modriem, mums ir jābūt gataviem reaģēt uz apdraudējumu mūsu nacionālajai drošībai," viņa atklāja.

Politiķe uzsvēra, ka ik dienu tiek stiprināta Latvijas valsts drošība, arī no NATO puses. "Drošība valstī, mūsu robežu svētums un aizsardzība, kā arī sociālā drošība ir Latvijas valsts un valdības prioritātes. Tāpat mēs patiesi augsti novērtējam mūsu sabiedroto gan Eiropā, gan plašajā transatlantiskajā telpā, sniegto atbalstu, kas ir reāls un nešaubīgs," viņa sacīja.

Pēc Straujumas vārdiem, "šajā sarežģītajā laikā Latvijai ir izdevies noturēt līdzsvaru. Mums ir stingra dzīves dziņa, mēs esam izdzīvotāji. Mūsu tautai ir arī apskaužams gudrības gēns. Mums ir nenogurstoša augšanas degsme, kā arī nešaubīga pārliecība par Latvijas tālāku uzplaukumu kopīgā Eiropas valstu saimē".

"Tikai brīva, demokrātiska, uz vērtībām balstīta Latvijas valsts būs stipra un neaizskarama. Paturot to prātā, Latvija droši ies uz priekšu, uz mūsu simtgadi, un vēl tālāk," ir pārliecināta valdības vadītāja.

Jau vēstīts, ka augstākās valsts amatpersonas pirmdien piedalījās organizācijas "Daugavas Vanagi" 70. gadadienas pasākumā.

"Daugavas Vanagi" ir nevalstiska bezpeļņas palīdzības organizācija, kas dibināta 1945.gada 28.decembrī latviešu karavīru gūstekņu nometnē Beļģijā. Šo gadu laikā organizācija devusi ievērojamu ieguldījumu latviešu tautas, valodas un kultūras saglabāšanā ārvalstīs un Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!