Foto: F64
Bez komisijas sekretāra paraksta Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojums nav uzskatāms par noformētu atbilstoši likuma prasībām un nevar tikt virzīts uz Saeimas sēdi, sacīja Saeimas Juridiskā biroja vadītāja Dina Meistere.

Meistere uzsver, ka, virzot šādu ziņojumu izskatīšanai Saeimas sēdē, tiktu pārkāpti likuma nosacījumi.

Komisijas sekretārs Ints Dālderis (V) ir atkārtoti paziņojis, ka neparakstīs galaziņojumu, paužot, ka komisija nav tiesa, līdz ar to tai nav tiesību dokumentā minēt politiski un morāli atbildīgās personas.

Ja Saeimas Prezidijā tiks iesniegts galaziņojums bez sekretāra paraksta, Prezidijs nevarēs atbilstoši likuma prasībām nenoformētu dokumentu virzīt tālāk iekļaušanai parlamenta sēdes darba kārtībā, skaidroja Meistere. Ja tas tomēr tiktu darīts, tādā gadījumā rastos precedents, kas varētu nest nevēlamas konsekvences attiecībā uz citu likuma prasībām atbilstoši nenoformētu dokumentu tālāku virzību, viņa piebilda.

Sekretāra vietā dokumentu nevar parakstīt kāds cits komisijas deputāts, taču no Meisteres teiktā izrietēja, ka komisijai ir tiesības ievēlēt citu sekretāru. Savukārt Dāldera gadījumā jānošķir viņa kā komisijas deputāta loma, kad viņš iebilst pret galaziņojumu, un viņa kā sekretāra funkcijas, kad Dāldera pienākums ir parakstīt galaziņojumu. Tādējādi arī sekretārs apliecina, ka galaziņojums ir pieņemts, ievērojot likumā noteikto procedūru.

Meistere norādīja, ka Balodim ir tiesības vērsties Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, lūdzot izvērtēt, vai Dālderis nav pārkāpis deputāta ētiku, nepildot savu pienākumu. Juridiskā biroja vadītāja norādīja, ka likuma neievērošana jau pati par sevi uzskatāma par neētisku rīcību.

Jau vēstīts, ja Dālderis atteiksies parakstīties par apstiprināto galaziņojumu, komisijas priekšsēdētājs Balodis vērsīsies Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā pret Dālderi "par rupju amatpersonas pienākumu nepildīšanu".

Komisijas priekšsēdētājs norāda, ka komisijas sekretāra atteikšanās parakstīt dokumentu neaptur komisijas vairākuma apstiprināto procesu un Saeimas Kārtības rullis ļauj deleģēt kādu citu komisijas deputātu, kurš parakstās sekretāra vietā. Kaimiņš jau esot izteicis gatavību parakstīties, ja Dālderis nemainīs savu iepriekš pausto pozīciju to nedarīt. Balodis uzsvēra, ka neplāno rīkot atsevišķu sēdi, kurā tiktu lemts par sekretāra nomaiņu.

Kā ziņots, parlamentārās izmeklēšanas komisija 27.oktobrī apstiprināja galaziņojumu, minot tajā arī politiski un morāli atbildīgās personas.

Kā politiski un morāli atbildīgas personas galaziņojumā minētas: toreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars (V) un Daniels Pavļuts, bijušie Ekonomikas ministrijas valsts sekretāri Anrijs Matīss (V) un Juris Pūce (LA), Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Zolitūdes traģēdija notika 2013.gada 21.novembrī, kad, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, gāja bojā 54 cilvēki. Tā ir lielākā traģēdija Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!