Foto: LETA

2013. gada oktobrī un novembra sākumā, neilgi pirms Zolitūdes traģēdijas, ēkā, kurai sabrūkot dzīvību zaudēja 54 cilvēki, sākušas nocirpties atsevišķu skrūvju uzgriežņu vītnes, atsaucoties uz savā rīcībā esošu informāciju par sabrukušajā veiklā veikto eksperimentu vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Eksperti ir pārliecināti, ka deformācijas bijušas redzamas arī veikala celtniecības laikā. Saskaņā ar raidījuma vēstīto, pretuguns aizsargkrāsas pēdas atklātas vietās, kur tām nevajadzēja būt, ja savienojumi būtu pietiekami cieši saskrūvēti. Tātad spraugas un deformācijas parādījušās jau pirms 2011. gada 6. jūlija, kad objektā tika pieņemta krāsošanas darbu izpilde.

Jau vēstīts, ka eksperti secinājuši, ka veikala sabrukums noticis, jo metāla konstrukciju apakšējo skrūvju savienojumi bija pārslogoti 6,5 reizes.

Ja būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš, būvkonstrukciju autoruzraugs Ivars Sergets un būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš būtu rūpīgi apskatījuši kopnes, "esošās spraugas nepamanīt bija neiespējami", saskaņā ar raidījuma vēstīto, minēts policijas nolīgto ekspertu atzinumā. Kumpiņš, Sergets un Draudiņš pirms tam bija parakstījuši konstrukciju pieņemšanas aktu.

Kā vēsta "de facto", eksperti izpētījuši, ka skrūvju uzgriežņu stiprība bija mazāka nekā standartos noteiktā. Dabā varēja arī nomērīt, ka uz jumta sakrauts vairāk par plānoto. Biezākas bija oļu, sīkšķembu, augsnes un betona kārtas. Taču arī bez būvniecībā pieļautajām atkāpēm no projekta jumts vienalga būtu sabrucis, jo pamatcēlonis meklējams konstruktīvajā risinājumā.

Jau ziņots, ka Rīgā, Zolitūdē, veikalā "Maxima" 2013. gada 21. novembra vakarā iebruka jumts. Katastrofā gāja bojā 54 cilvēki, tostarp trīs glābēji, bet ievainoti tika vēl vairāki desmiti cilvēku.

Priedaines ielas 20 projekta attīstītājs bija "Homburg Zolitude", kas pieder Nīderlandē reģistrētam investīciju fondam "Homburg Eastern Europe Fund B.V.", kura īpašnieki ir aptuveni 800 privātpersonu.

Tirdzniecības kompleksu būvējusi būvkompānija "Re&Re", bet ēku projektējusi arhitektu firma "Kubs". Veikala ēka Zolitūdē, Priedaines un Anniņmuižas ielu krustojumā, pabeigta 2011. gada nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!