Foto: LETA
Izstādi "Maidana cilvēki" varētu izrādīt arī kādā citā Latvijas pilsētā, pastāstīja organizatoru pārstāvis Sergejs Aleksejevs.

Viņš informēja, ka organizatori šobrīd vēl nav saņēmuši informāciju no Rīgas domes (RD) par izstādei izsniegtās atļaujas apturēšanu un tādēļ nevar plašāk komentēt šo lēmumu.

Rīkotāju rīcībā esot otrs izstādes fotogrāfiju komplekts, kurš varētu tikt izmantots, ja tiks pieņemts lēmums par izstādes izrādīšanas atjaunošanu. Tas gan patlaban atrodoties Valsts policijā kā lietiskais pierādījums.

Aleksejevs pastāstīja, ka izstādes organizatori ir saņēmuši piedāvājumus no citām Latvijas pilsētām, kuras varētu izvietot izstādi. Pieteikušās arī dažādas organizācijas, kuras varētu apsargāt izstādi. Aleksejevs gan nevēlējās atklāt, kuras pašvaldības izteikušas šādu vēlmi. Tāpat organizatori apsverot domu par izstādes pārcelšanu uz kādu citu Baltijas valsti.

Tādējādi līdz nedēļas beigām organizatori plānojot visus šos piedāvājumus apsvērt un izlemt par savu tālāko rīcību. "Izstāde būs skatāma," teica Aleksejevs.

Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs pirmdien apturēja pašvaldības izsniegto atļauju rīkot izstādi "Maidana cilvēki", jo organizatori neievēro likuma prasības, tostarp nenodrošinot pasākuma apsardzi. Rīgas Pašvaldības policija sākusi arī administratīvā pārkāpuma lietvedību par izvietotās ekspozīcijas neapsargāšanu. Lietvedība sākta par publiska pasākuma organizēšanas kārtības pārkāpšanu, kas noteikta Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā.

Neizpratni par RD lēmumu paudusi Ārlietu ministrija, kas uzskata, ka tam nepieciešama izvērstāka motivācija.

Naktī uz svētdienu izstāde piedzīvoja kārtējo vandaļu uzbrukumu, kura laikā tā tika nopostīta. Policija saņēma zvanu no kāda garāmgājēja, kurš ziņoja, ka izstādē " Maidana cilvēki " divi vīrieši bojā eksponātus. Tuvākā ekipāža bija Rīgas pašvaldības policijas ekipāža, kas notikuma vietā ieradās divu minūšu laikā, taču ļaundari jau bija aizbēguši. Arī apkārtnē iespējamos uzbrucējus neizdevās atrast.

Tika konstatēts, ka sabojāti ir visi eksponāti. Policisti uzsāka kriminālprocesu par huligānismu un paziņoja izstādes organizatoram. Izstāde arī iepriekš saskārās ar vairākiem vandālisma aktiem.

Izstādi rīko organizācija "Latvia Renaissance Foundation" un fonds "Ukrainas dvēsele", kuru dibinājis fotogrāfs Sergejs Meļņikoff. Izstādi atbalsta Latvijas Ārlietu ministrija .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!