Foto: LETA
Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs apturējis pašvaldības izsniegto atļauju rīkot izstādi "Maidana cilvēki," jo organizatori neievēro likuma prasības, tostarp nenodrošinot pasākuma apsardzi, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē.

Vēstīts, ka Rīgas Pašvaldības policija (RPP) sākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību par izvietotās ekspozīcijas neapsargāšanu. Lietvedība sākta par publiska pasākuma organizēšanas kārtības pārkāpšanu, kas noteikta Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā.

"Publisku pasākumu laikā pašvaldība nenodrošina apsardzi, likums šo pienākumu uzliek organizatoriem, tādējādi garantējot sabiedrisko kārtību un apmeklētāju drošību. Ja šajā pasākumā būtu bijis kaut viens cilvēks, kurš uzmana kārtību, viņš būtu varējis izsaukt policiju. Šodien par to informēju pasākuma organizatoru pārstāvi Sergeju Aleksejevu, bet viņš apliecināja, ka pasākuma rīkotāji arī turpmāk negrasās nodrošināt izstādes apsardzi. Tādēļ man nācās pieņemt lēmumu par tās apturēšanu," norāda pilsētas izpilddirektors Radzevičs.

Izpilddirektora lēmums balstīts arī uz izstādes organizatoru publiskajiem izteikumiem, tostarp minot, ka izstādes mērķis esot "iemācīt Baltijas tautām padzīt no savas zemes okupantus" , "aizsūtot atpakaļ 300 000 krievvalodīgos lopu vagonos". Radzevičs lūdzis šos izteikumus izvērtēt Drošības policijai.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka naktī uz svētdienu pagaidām nenoskaidroti vandaļi pilnībā nopostījuši Rīgas centrā, netālu no Ministru kabineta ēkas, izvietotās izstādes " Maidana cilvēki" ekspozīciju. Par notikušo Valsts policijā (VP) sākts kriminālprocess, kā arī tiek meklēti aculiecinieki.

VP preses pārstāvis Toms Sadovskis atzina, ka ekspozīcijas nopostīšanu vandaļiem atvieglojis izstādes organizatoru pieļauts pārkāpums - tie nav nodrošinājuši objekta apsardzi, lai gan policijai paziņojuši, ka ekspozīcija tiek apsargāta.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā vardarbīgi noskaņoti ļaudis vairākkārt centās izrādīt savu nepatiku pret izstādi " Maidana cilvēki". Daži no viņiem tika aizturēti un viens - pat apcietināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!